Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Üretmeden Duramayan Bir Zihin: Michel Gondry

Üretmeden Duramayan Bir Zihin: Michel Gondry

Instagram'a dikkatlice bakarsınız, bizi dünyalardan dünyalara götüren, hayalgücümüzü genişleten sinemacı Michel Gondry'ye ve onun eğlenceli hesabına rastlayabilirsiniz.

Bazı insanlar vardır yerinde duramaz, mutlaka bir şeyle uğraşması lazımdır. Halk arasında bunlara tez canlı derler. Bir de bazıları vardır üretmeden duramaz. Hep aklına yeni bir şey gelir, bir yerlere not alır, bir şeyler üretmek ister. Genelde topluluklarda yerinde duramayana göre üretmeden duramayan azdır. Topluluklar yaşantılarımız gereği tüketime üretimden daha meyillidir çünkü.

Michel Gondry de böyle bir insan, yani üretmeden duramayan bir insan. Bu sene 54. yaşını kutlayan Fransız sinemacı ve müzisyenin daha anlatacak çok düşüncesi, söyleyecek ve gösterecek çok sahnesi var. Michel Gondry’yi “En İyi Senaryo” Akademi ödülü kazandığı Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Sil Baştan) filmiyle biliyor olabilirsiniz. Ama kendisi bunun dışında Be Kind Rewind, Science of Sleep, Mood Indigo gibi gerçeküstü akımını destekleyen izlemelik masallar sunuyor bizlere adeta. Yarattığı dünyalar, düşüncelerini yer yer keskin yer yerse yumuşak bir şekilde bırakıyor önümüze. Kendisi sinemanın dışında iyi bir müzisyen de, hatta sinema kariyerinden evvel “Oui Oui” adında bir grup kurarak ve bu grubunun müzik videolarını çekerek yönetmenliğe girmişti.

Where is the party?

A post shared by Michel Gondry (@michelgondry) on

Michel Gondry sadece film de çekmiyor, kendisi başarılı bir müzik belgeselcisi ve tarzını reklamlara da yansıtabilecek kadar nevi şahsına münhasır biri. FedEx reklamı, bu sene başında çıkan Apple iPhone reklamı, Pandora müzik servisinin 3B kapak videoları reklamı ve geçtiğimiz hafta çıkan John Lewis’in beklenen yılbaşı reklamı gibi çok güzel reklamlar da çekiyor.

Instagram’da Gondry Efekti

Şimdilerde de yaratıcı insan Michel Gondry, Instagram’a merak sarmış durumda. Bir şaka için bile prodüksiyondan kaçınmayan çok yönlü sinemacı, bizlere hesabında dünya görüşlerini fikirlerini ve hayatını esprili animasyonlarla anlatıyor. Michel Gondry; ırkçılık, iklim değişikliği, popülasyon gibi konuları stop-motion ya da kolay yapılabilir videolarla anlatıyor. Bir de kuşların değişmeyecek ve eskimeyecek bir şaka unsuru olduğunu düşünüyor. Kuşlara ve dünyaya bakış açısını merak ediyorsanız sinemacının hesabını takip etmenizi öneririz.

Truism

A post shared by Michel Gondry (@michelgondry) on

Yukarıdaki paylaşımında sinemacı “siyah ve beyazın farkı nedir?” diye soruyor ve “yoktur” diye cevaplıyor. Ya da mektup içinden mektup çıkardığı, internet diliyle mektupception yaptığı, paylaşımında “senden uzaktayken seni düşünürüm” gibi ilişkilere de gönderme yapacak paylaşımlar yapıyor.

A letters

A post shared by Michel Gondry (@michelgondry) on

Aşağıdakiyse benim en çok güldüğüm paylaşımı. “Amerikan yaşam biçimi” isimli paylaşımında bizlere durumu çok eğlenceli özetliyor. Alınan Amerikalılar olmuş yorumlarda gördüm. Ama aslında alınmaya hiç de gerek yok, sonuçta mizah ve şaka içeren bir Instagram postu.

Our American way of life.

A post shared by Michel Gondry (@michelgondry) on

Yine alttaki paylaşımında bu sefer basit bir animasyonla sinemanın keşfini gösteriyor bize.

I stole the garbage can’s kid from my hotel room in Buenos Aires. God forgive me.

A post shared by Michel Gondry (@michelgondry) on

Ve tabii ki bu paylaşımlardan önce bahsettiğimiz, Michel Gondry’nin sevdiği kuşlar. Kuşların üzerinden yaptığı şakaları da gayet eğlenceli sinemacının.

La education du papa bird special para pony #animation #bird #gondry #bedtimestories

A post shared by Michel Gondry (@michelgondry) on

A post shared by Michel Gondry (@michelgondry) on

A post shared by Michel Gondry (@michelgondry) on

Michel Gondry’yi ve bakış açısını seviyorsanız Instagramını takip etmenizi öneririz, kendisi giderek hesabını daha aktif kullanıyor ve daha eğlenceli paylaşımlarda bulunuyor.

Görsel: Instagram