Markaların hafızalara kazınmasında logoların yeri şüphesiz ki çok büyük. Tanınmış markaların logolarındaki renkler, çizimlerin hatları ve en ufak detaylar markaya ait izler taşıyor. Örneğin McDonald’s Golden Arches (Altın Kemer) ismini verdiği ikonik logosunu kampanyalarında kullanarak onu ayırt edici bir noktaya koyuyor. Signs.com e-ticaret sitesi tarafından yapılan Branded in Memory isimli araştırma ve Van Monster tarafından gerçekleştirilen Motors by Memory meydan okuması ise logoların hafızalarda nasıl yer edindiğini test ediyor.
Markalar ve logo eskizleri
Logo ve marka kimliği hazırlayan Logo Smith tasarım stüdyosu, ünlü logo tasarımlarının ortaya çıkış sürecini ve ilk yapılan tasarımları bir derlemeyle ele alıyor. Marka uzmanı Arek Dvornechuck tarafından hazırlanan paylaşımın üzerine listeyi biraz daha genişleten Logo Smith, bilindik bazı markaların logolarını ele alıyor. Eskizlerden peçete üzerine çizilmiş son logo taslağına kadar hikayesi olan logolarının arasında Atari, Firefox, Starbucks, Nike, Virgin, WWF, Citi Bank gibi markalar bulunuyor.
Citibank
Paula Scher tarafından tasarlanan Citibank logosunun hazırlanma süreci oldukça kısa sürdü. Citibank, Pentagram tasarım stüdyosuyla logo üzerinde fikir alışverişinde bulunurken Paula boş bir peçete üzerinde karalamalar yapmaya başladı. toplantı sürerken peçeteyi kaldırdı ve Citibank yöneticilerine “İşte bu sizin logonuz” diyerek peçeteyi gösterdi. Beş dakika içerisinde biten tasarım 1,5 milyon dolara mal oldu. Logoda harflerin üzerinde yer alan bölüm aslında bir şemsiye. Bu şemsiye bankanın müşterileri finansal dalgalanmalardan korumak için yanında olacağının bir sembolü olarak sunuluyor.
Citibank logosunun hikayesiyle ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Virgin
Virgin Media logosunun arkasında genç bir tasarımcı bulunuyor. Orijinal tasarım 1970 yılında İngiliz sanatçı ve illüstratör Roger Dean tarafından hazırlandı. Daha sonraları uluslararası bir üne sahip olacak Roger o zamanlar Virgin şirketler grubunun kurucusu Richard Branson’ın teknesinde logoyu tasarladı. Branson ile logo üzerinde konuşurken düşündüklerini bir peçeteye karaladı ve bugün de hala kullanılan logonun taslağı ortaya çıktı. Branson, logonun bir imzaya benzemesini basit ama enerjisi olan bir tasarımı olmasını ilk bakışta oldukça beğeniyor. Bugün dünyanın en tanınmış ve ikonik logosu arasında yer alıyor.
Logonun tasarım süreciyle ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
I Love NY
Milton Glaser, 1976’da ikonik I Love NY kampanyası için bir logo hazırladı. 70’lı yılların başında New York için işler iyi gitmiyordu ve para kazanmanın önemli bir yolu olarak turizm öne çıkıyordu. Bir reklam şirketi daha sonra üzerine bir reklam kampanyası kuracağı I Love NY sloganıyla geldi. Ardından Milton Glaser işe alındı ve kampanyada kullanılacak logoyu hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkardı. Logoyu takside giderken bir zarfın arkasına kırmızı pastel boya ile çizdi. İlginç bir not olarak, Milton tasarım için hiçbir ödeme talep etmedi.
Milton Glaser ile gerçekleştirilen röportajı buradan izleyebilirsiniz.
Nike
Nike’nin Swoosh adı verilen ünlü logosu oldukça basit ve etkili olduğu için en çok akılda kalan logolardan biri. Markanın şimdiki değeri düşünüldüğü zaman logonun da oldukça pahalıya yapıldığı düşünülebilir ancak öyle değil. Nike logosu 1971 yılında bir tasarım öğrencisi olan Carolyn Davidson tarafından 35 dolara tasarlandı. Bir kanadı andıran logo akıcılığı ve hızı gösteriyor. Aynı zamanda onaylama işaretine benziyor.
Logonun hikayesini buradan okuyabilirsiniz.
Mobil
Chermayeff & Geismar tarafından tasarlanan Mobil logosu 1964 yılında Tom Geismar tarafından çizildi. Mobil Company radikal bir değişimle modern ve daha çekici bir servis hizmeti sunmak istediği için bu değişikliğe gitti. Basitleşmiş ama keskin hatları olan bir logo tasarlanmasını istedi. Kırmızı “o” harfi fikri için benzin istasyonlarındaki pompalardan esinlenildi. Ayrıca markanın doğru telaffuz edilmesi için bir vurgu noktası olarak kullanıldı.
Logonun tasarım süreci Chermayeff & Geismar internet sitesinde yer alıyor.
Chase National Bank
Chermayeff & Geismar tarafından tasarlanan bir diğer logo Chase National Bank için hazırlandı. 1961 yılında tasarlanan logonun arkasında ABD’li tasarımcı Tom Geismar’ın imzası bulunuyor. Tom Gesimar gerçekleştirdiği bir röportajda logonun ilk başlarda müdür tarafından çok beğenilmemiş olsa da sonrasında kravat iğnelerinden kol düğmelerine kadar bu sembolün kullanıldığına dikkat çekiyor. Bu soyut tasarım, süreç içerisinde bankayı temsil eden bir görsel oluyor.
Tom Gesimar’ın röportajı burada yer alıyor.
WWF
Güçlü ve tanınabilir bir sembole ihtiyaç duyan WWF, logo için ilham kaynağını 1961 yılında Londra Hayvanat Bahçesi’ne gelen Chi-Chi’den alıyor. Dev pandanın eskizlerini çizen İngiliz sanatçı Gerald Watterson logonun ilk halinin temellerini atıyor. Bu eskizlerden yola çıkarak kurucular arasında yer alan Sir Peter Scott logonun çizimini gerçekleştiriyor. Nesli tükenmekte olan ilgi çekici bir hayvanın olması akılda kalıcılığı arttırıyor. Baskı maliyetlerinden kurtulmak isteyen WWF o dönem siyah beyaz bir logo istiyordu. Pandanın renklerini ise bunu kusursuz karşılıyor.
Logonun çıkış noktası ve gelişim süreci ile ilgili hikaye burada bulunuyor.
Atari
Atari logosu 1972 yılında George Opperman tarafından tasarlandı. Yanlarda yer alan parçalar iki oyuncuyu temsil ederken ortadaki çizgi markanın klasikleşmiş oyunlarından olan Pong’un ortasındaki çizgiyi temsil ediyor. Logonun şekil olarak Fuji Dağı’na benzerliği üzerinden çıkarımlar yapılsa da resmi olarak böyle bir açıklama bulunmuyor.
Logonun arkasındaki hikayeyi buradan okuyabilirsiniz.
Starbucks
Terry Heckler tarafından tasarlanan Starbucks logosunda iki kuyruğu olan bir deniz kızı yer alıyor. 15. yüzyıl İskandinav mitolojisindeki gravürden esinleniliyor. Orijinal logo ilk zamandan bu yana pek çok değişikliğe uğradı. Zaman içerisinde daha sadece bir görünüme ulaşsa da orijinalde yer alan deniz kızı simgesi korunuyor.
Starbucks logosunun hikayesine burada değiniliyor.
Firefox
Firefox’un logo tasarımı Stephen Desroches tarafından yapıldı. Desroches, orijinal taslağı oluşturdu. Son tasarım Jon Hicks tarafından yapıldı. Hicks, tasarımı Fireworks MX kullanarak oluşturdu.
Görsel: WWF, Logo Smith, Arek Dvornechuck