Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
10 Ünlü Markanın Logosunu Ezberden Ne Kadar Doğru Çizebilirsiniz?

10 Ünlü Markanın Logosunu Ezberden Ne Kadar Doğru Çizebilirsiniz?

Signs.com'un araştırmasında 156 kişi 10 ünlü markanın logosunu ezberden çizmeye çabaladı.

Küresel şirketlerin pek çok devletten daha büyük öneme ve güce sahip olduğunu günümüzde logolar ve markalar bilinçaltımızda adeta cirit atıyor. Büyük şirketlerin ürünlerinde yer alan logolar, çok çeşitli popüler kültür çalışmasında da başrolü oynuyor. Hatta akıllı telefonların ilk yaygınlaştığı dönemlerde çıkan Logo Quiz ve muadili birçok oyun da markalarla olan ilişkimizi test etmek üzerine kuruluydu. Bir logonun özünü oluşturan deseni, tasarımı ve renkleri de bir bütün halinde aklımızda yer ediyor ve kolay kolay unutmamıza imkan tanımıyor.

ABD’nin Utah Eyaletindeki Salt Lake City’de baskı ve tasarım alanında faaliyet gösteren Signs.com e-ticaret sitesi, logolarla olan ilişkimizi ölçmek için 156 Amerikanla Branded in Memory isimli bir araştırma yapmış. Yoğun olarak ABD’de faaliyet gösteren ancak dünyaca bilinen 10 markanın logosunu, 156 Amerikana sormuş ve hatırladıkları kadarıyla çizmelerini istemiş. Çizim yeteneği bir kenara, görsel hafızayı kullanarak yapılan çalışmaların kimileri o kadar kel alaka kalmış ki markalar adeta tanınmaz hale gelmiş.

Toplamda 80 saatlik çizim yapılan çalışmada yer alan markalar hiç de öyle küçümsenecek, birbirine karışacak markalar değil üstelik. Apple, Adidas, Burger King, Domino’s, 7 Eleven, Foot Locker, Starbucks, Walmart, Target ve IKEA’dan oluşan listede perakendeden fast food’a ve teknolojiye uzanıyor. Her 5 kişiden biri, atletik ve spor ayakkabılar satan Foot Locker’ın logosundaki hakemin şapka taktığını düşünüyormuş. Ve bu 156 kişinin neredeyse yarısı Starbucks’ın logosundaki denizkızının taç takmadığını varsaymış. Ancak denizkızının tacı var.

Signs’ın yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkan hayali logoları aşağıdan inceleyebilirsiniz. Bu hayali logolar, markaların gerçek logosu olsaydı karşılaşacağımız kurumsal kimliklere gülmemek işten bile de değil.

Apple

Adidas

Burger King

Domino’s

7 Eleven

Foot Locker

Starbucks

Walmart

Target

IKEA

Görsel: Signs.com