Kozmetik markası L’Oréal, aynı zamanda laboratuvarlarında insan derisi de üretiyor ve böylece ürünlerini insan ya da hayvanlar üzerinde test etmek yerine laboratuvar ortamında üretilmiş deriler üzerinde test ediyor.
Lyon’da dev bir laboratuvara sahip olan L’Oréal, burada kendi patentli derisini üretiyor: “Episkin”. Şöyle ki; cerrahi ameliyatlar geçiren hastaların deri parçaları alınıp, kuluçka kültürlerinin içerisinde çoğaltılıyor. Deri hücreleri sonra, ultraviyole ışınları ve hava gibi doğal hayatta da bozucu etkisi olan dış faktörlerle yaşlandırılıyor ve testler artık bu “çiftlik” derileri üzerinde yapılıyor.
Bu deri üretimini daha hızlı ve kolay hale getirmek ve testlerin güvenirliğini arttırmak için üç boyutlu biyo-baskı teknolojisini kullanmayı planlayan L’Oréal, bir biyo-baskı şirketi olan Organovo ile birlikte bir üretim hattı kurmaya karar vermiş. Üç boyutlu biyo-baskı teknolojisi ile insan derisi hücre yapısı çok daha hızlı şekilde taklit edilebiliyor ve dolayısıyla üretim daha hızlı hale geliyor.
Bu teknolojiyi kullanarak ürünler üzerinde daha verimli ve hassas testler yapmayı hedefleyen markanın bu girişimi aynı zamanda yanık tedavisi gibi önemli medikal alanlarda da kullanılabilecek.
İnsan derisi dokusunun üç boyutlu baskı ile çoğaltılması konusunda çalışmalar yapan Organovo’nun en önemli ve öne çıkan çalışmalarından biri üç boyutlu biyo-baskı ile üretilen karaciğer sistemi. L’Oréal, şirketin hızından ve bu alandaki uzmanlığından yararlanırken, Organovo da hem büyük bir fon edinmiş olacak hem de L’Oréal’in insan derisi üzerindeki bilgisinden faydalanacak. L’Oréal’in bugüne kadar deriyi anlamak için Ar-Ge faaliyetlerine toplam 1 milyar dolar harcadığını hatırlatalım.
Üç boyutlu biyo-baskı teknolojisiyle üretilen deriler, güneş kremi, yaşlanma karşıtı kremler gibi cilt tipinin önemli olduğu ürünlerde farklı cilt tipleri üzerinde test yapmayı mümkün kılacak.
Bu teknoloji aktif olarak kullanılmaya başlanırsa hem denek hayvan eziyeti bir son bulur hem de ağır yanık tedavileri için büyük umut olur.
Aşağıdaki video Organovo’nun biyo-baskı teknolojisini adım adım anlatıyor: