Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
​Dünya Mirası Sanat Eserleri Görme Engellilerle Buluşuyor

​Dünya Mirası Sanat Eserleri Görme Engellilerle Buluşuyor

“Unseen Art” projesi, klasik eserleri 3 boyutlu baskı ile tekrar oluşturularak, onları görme engellilerle buluşturmayı hedefliyor.

Helsinkili tasarımcı Marc Dillon imzalı “Unseen Art” projesi, görme engellilerin klasik eserleri daha yakından tanımasını sağlamak amacıyla 3 boyutlu baskıyı devreye sokmuş: Proje, Mona Lisa gibi ünlü sanat eserlerini 3B baskı ile basarak, görme engellilerle buluşturmak istiyor.

“Mona Lisa’nın ünlü gülüşünü bilmediğinizi düşünün, ya da Van Gogh’un ayçiçeklerinden haberinizin bile olmadığını” diyen Dillon, görme engelli milyonlarca insan olduğu gerçeğinin unutulmaması gerektiğini ekliyor.

3 boyutlu görüntülenme ve kum bazlı 3 boyutlu baskı ile ortaya çıkan klasik eserler her ne kadar görme engelliler için üç boyutlu olarak yeniden oluşturuluyor olsa da, görsel estetiğe de ayrıca dikkat edilmiş. Mona Lisa resminin, 3 boyutlu bir Mona Lisa heykeline dönüşmesi, görme engeli olmayanlar için de farklı bir deneyim aslında. Bu arada, Unseen Art projesi, şu sıra Indiegogo’da fon arayışında.

Daha önce buna benzer bir proje, biraz daha farklı bir uygulama ile gerçekleştirilmişti. İspanyol baskı stüdyosu Estudios Durero, 3 boyutlu baskı teknolojisinden faydalanarak, eserleri kabartmalı olacak şekilde yeniden hazırlamış ve görme engellilerin dokunarak hissedebilmelerini amaçlamıştı. Haberi hatırlamak isterseniz, linki şurada.

Milano Körler Enstitüsü’nde (Istituto Dei Ciechi de Milano) duvara asılı panolarda da ünlü mimari yapılar ele alınmıştı. Panoların üzerinde binaların silüetleri, planları ve haritadaki yerleri kabartmalı olarak basılmıştı.

Doğuştan görme engelli olan Riikka Hanninen’in Mona Lisa’yla tanışması:

https://www.youtube.com/watch?v=mWYr5pplWXY

Görsel; unseen-art