Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
​Tek Materyal Kullanılarak Yapılan Dokuma Ayakkabılar

​Tek Materyal Kullanılarak Yapılan Dokuma Ayakkabılar

Ammo Liao; tek materyalle yaptığı geri dönüştürülebilir bio-dokuma ayakkabıları için üç boyutlu baskı teknolojisini kullanıyor.

Ortalama bir spor ayakkabıda 65 farklı parça ve 350 farklı üretim yöntemi kullanılıyor ve bu parçalar yüzünden geri dönüşüm çok maliyetli bir hale geliyor ve kaynak ısrafı artıyor. Sadece Birleşik Krallık’ta her gün 330 milyon spor ayakkabı satılıyor. Bir spor ayakkabının toprak altında en az 50 yılda doğaya karıştığını düşünürsek, bu tüketim doğaya büyük zarar veriyor.

Ammo Liao; sadece tek bir malzeme ile üç boyutlu baskı teknolojisi kullanarak, geri dönüşüme uygun dokuma ayakkabılar üretiyor. Liao’nun tasarladığı ayakkabılarda tek malzeme üzerinde birçok işlem gerçekleştiriliyor: Örgü, ısıl işlemle parçaları birleştirme, lazer kesim, 3 boyutlu baskı. Böylece aynı materyalden sert, yumuşak ya da esnek dokular oluşturuyor.

Ayakkabıların üretiminde tek malzeme kullanıldığından, geri dönüşüm sürecinin en maliyetli aşaması olan “ayrıştırma” da ortadan kalkmış oluyor.

Geçtiğimiz günlerde çevre kirliliğine vurgu yapan bir başka projeden daha bahsetmiştik. Adidas ve Parley For The Oceans‘ın iş birliğiyle gerçekleştirilen projede sadece okyanustaki atıklar kullanılarak bir spor ayakkabı tasarlanmıştı. Haberi hatırlamak isterseniz şuraya göz atabilirsiniz.

Yapım aşamasından birkaç kare:

Görsel; Vimeo, dezeen