Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Twitter Türkiye Günü’nün Bütün Detayları #TweetTheDay

Twitter Türkiye Günü’nün Bütün Detayları #TweetTheDay

Twitter Türkiye, Genart Medya ile Twitter Türkiye Günü serisinin ilkini gerçekleştirdi.

Twitter’ın reklamverenler için önemi ortada, her geçen gün de büyüyor. Twitter Türkiye Genart Medya ekibinin düzenlediği ilk Twitter Türkiye Günü idi bu ve hepsi son derece açık, anlaşılır ve profesyonel şekilde Twitter’ın markalara sağlayabileceği faydalardan bahsettiler.

Günün açılış konuşmasını Twıiter Satış Operasyon Direktörü Ali Jafari yaptı. San Francisco’dan baktığınızda Twitter’ın global olması gerçekten önemli çünkü trafiğinin %70’i dışardan geliyor. Daha sonra Twitter Türkiye istatistikleri için Genart Medya Genel Müdürü Burak Yılmaz’ı dinledik. Twitter’ın şu an ayda 500 million tekil ziyaretçisi, 200 milyon aktif kullanıcısı, günde gönderilen 400 milyon tweet‘i var. Elbette Twitter’ın kullanımına dair değerli veriler paylaşıldı ama en dikkat çekicileri şöyle:
İnsanların %95‘i Twitter’a bilgisayarlarından %54‘ü ise mobil bağlanıyor. Bu durum bilgisayarın hala yaygın olmasından dolayı şu an için kampanyaların akıbetini etkilemiyor fakat en fazla 2 yıla kadar kampanyaların Facebook uygulamalarından tamamen Twitter’da etiket kampanyalarına dönmesi bekleniyor. Çünkü kullanıcılar mobilken uygulamalara girmiyor.
Twitter’ı hemen her an kullanıyoruz, en çok da TV izlerken;
Kullanıcılar o ya da bu sebeple markaları Twitter’da takip ediyor, yaygın sebepleri;
Kullanıcılar Twitter reklamlarını seviyorlar, herhangi bir standart display reklama oranla Twitter reklamlarının etkileşim oranı daha fazla. Diğeri %0,2 iken Twitter’ınki %1 ile %3 arasında.
Örnek Marka Çalışmaları
Gün boyu Ülker ve Unilever olmak üzere iki mecrayı doğru anlamış, doğru kullanmış ve doğru sonuçlar almış markanın çıkarımlarını dinledik. Unilever’in Mindshare ile gerçekleştirdiği sunumdaki vaka örneği Magnum’un #PinkMiBlackMi ile #İstanbulPinkMiBlackMi kampanyası, Ülker’inkiler ise @Cafecrownarası’nın Fındık Kabuğu Derdim,@Ulkercikogofret’in Bu Onun Sesi ve @UlkerHalley’in #TwitteraBiHalleyOluyo kampanyalarıydı.

Tüm bu vakaları inceleyip uzmanlarından dinlediğinizde çıkardığınız sonuç Twitter dinamiklerinin değişken olduğu, bir önceki kampanya sıradakine ışık tutacak olsa da mutlak patikalar çizmediği ve önemli olanın Twitter hesaplarını geçici kampanyalar yerine kalıcı sürdürülebilir ilişkiler için kullanmak olduğu.

Twitter’dan Yenilikler
Öğleden sonra açılışı Twitter Türkiye Satış Diretörü İlter Avcı yaptı, konu Twitter’ın yenilikleri Kelime Hedefleme (keyword targeting) ve Twitter Cards idi. Keyword Targeting ile artık tweetler üzerinden hedefleme yapılabilecek. Twitter gerçek zamanlı akan bir mecra olduğu için markaların ne zaman hangi içeriği kullanıcılara vereceğini saptaması zor, bu yeni hedefleme özelliği ise bunu kolaylaştırıyor. Keyword Targeting özelliğini vakti geldiğinde aksiyon alabilmek için sürekli kullanmanız gerekiyor.

Twitter Cards ise geliştiriciler ve reklamverenler için olmak üzere 2’ye ayrılıyor. Reklamverenler için olan ve CRM datası toplamaya yarayan Lead Generation Card’ın detaylarını geçtiğimiz hafta yazdığımız bu Bigu haberinden okuyabilirsiniz.Geliştiriciler için olanın 6 çeşidi var.

App Card kulanıcıların uygulamayı tweet’in içinde direkt indirmesine yarıyor.
Product Card e-ticaret siteleri için önemli çünkü tweet’e tıklayıp genişletildiğinde ürün hakkında bilgi çıkarıyor ve hem satış hem trafik sağlıyor.

Photo Card içeriği fotoğraf ile zenginleştirmenize yarıyor.
Player Card tweet’inize ses ya da video içeriği eklemenize yarıyor.
Gallery Card, Photo Card gibi çalışıyor ama bir tweet’e 4 fotoğraf ekleyerek küçük bir galeri oluşturmanızı sağlıyor.
Summary Card genişletilmiş tweet içinde hiç tweet’ten çıkmadan tweet’teki linke dair özet verebilmeyi sağlıyor.
Bu uygulamaların hepsi ücretsiz ve kullanıcılarını deneme-yanılma yöntemiyle kendisi için en iyi olanı keşfetmesi için bekliyor. Böylece reklamverenler 140 karakter sınırının çok ötesine geçmiş olacak.
Pazarlama İçin Twitter – Markalar&Twitter
Bu bölümü Satış Operasyon Müdürü Amy Saper’dan dinledik.Günün en dikkatinizi en yüksek noktada tutan sunumlarından biriydi. Amy’nin güncel örnekler dışında hiçbir yönlendirilme olmaksızın yerel örnekler bulması dikkat çekiciydi.
Amy’nin Twitter’a bakış açısı -esasında bu Twitter Türkiye Günü Vol.1’in de ana temasıydı denebilir, bkz: yaka kartım- Twitter’ın sizi normalde var olmadığınız veya sahip olmadığınız hayatlara da yakın kılması, sizi istediğiniz şeylere yakınlaştırması.
Amy’ye göre Twitter sayesinde insanlar davetli olmadığı Burberry defilesinin hissini Nil Karaibrahimgil sayesinde yaşayabiliyor, Okan Bayülgen’in günlük hayatına girebiliyor, Kanal D kampanyası ile birlik olup yardım kampanyası başlatabiliyor.

Markalar ve Twitter’a gelince gerçekten yaratıcı kampanyalar dinledik. Biri Nike’ın Nike Blazers için ünlü İngiliz rapçi Tinie Tempah ile işbirliğinde hayata geçirdiği Disturbing London projesi. Nike için Tinie Tempah sitesinde 60 özel Nike Blazer’ı Londora’da 6 ayrı yere sakladıklarını ve onları bulup hediyeyi kapmalarını söylüyor ve av başlıyor.
@NikeUK hesabından yürüyen kampanyanın detayları videoda:
Bu arada Twitter’ın etkinlikler ve TV izleme sırasında ne kadar çok kullanıldığına dair örnek:

Amy’nin Twitter’ın markalar için etkileşimi son derece yüksek ve yaratıcı içerikler üretmesi için ne kadar ideal bir platform olduğuna dair örneklerini mevcut Bigu haberlerimizden detaylı inceleyebilirsiniz:

Daha sonra konu Vine’a geldi. Bu da benim çektiğim Vine videosu.
https://vine.co/v/bYWKZvMH5Za/

Sunumda bahsedilen yaratıcı Vine işleri de daha önce yazdığımız bu Bigu haberinde.
Bahsi geçen diğer bir Vine projesi ise Türkiye’dendi, Coca-Cola’nın #yazgelse kampanyası ile ilgili kısa özeti bu haberin yorumlarında okuyabilirsiniz.

https://vine.co/v/bQQtjhHmB7U/

Kriz Yönetimi


Twitter Türkiye müşteri direktörü Bengü Dural Twitter’da kriz yönetimi konusunu anlattı. Twitter’ın yorumu özellikle Türkiye’de kriz yönetmi algısının bir sorun sonrası şirket CEO’sunun çıkıp özür dilemesinden ibaret olduğu. Halbuki olası krizleri fırsata dönüştürmekte Twitter’ın platform olabileceği yaratıcı ve cesur yollar da var. İlgi çekici birkaç vaka örneğinden bahsedeceğim.
İlki geçtiğimiz yıl giyim kuşam markası La Redoute’un çekimi plajda yapılan katalog fotoğraflarında hatayla arkada görünen çıplak bir adamın yol açtığı sosyal medya krizi. Özellikle bizim toplulumuzda ve bu pazarda bir facia ile sonuçlanabilecek vaka bakın nasıl bir iletişimle fırsata dönüştürülmüş:


Çoğu krizin sebepleri ortak;
-tecrübesizlik
-takipçilerle kurulan ilişkinin yetersiz kalması
-etik konuların yol açtığı problemler




Twitter’da bir marka ya da ürünle ilgili konuşulan pozitif ya da negatif içerik insanların ortalama %80’ini aynı oranda etkiliyor ve satınalımlarına yansıyor. Bu yüzden markaların girişken, aktif ve her daim hazırlıklı olması gerekiyor. Twitter Türkiye markalara mutlaka kendi kimliklerini kullanarak hikayeyi anlatan ve krizi çözenin kendileri olmasını öneriyor ve markalara Twitter’dan korkmamalarını söylüyor. Eninde sonunda tüm markalar Twitter’da var olacak.
Bir diğer cesur kriz yönetimi örneği ise operatör O2’dan. O2 bir aksaklıktan dolayı hemen hemen herkesin telefonla iletişim kuramayacağı bir olaya sebep oluyor, sonrasında Twitter’da hakarete varan olumsuz yorumlar dönmeye başlıyor.



Bengü Dural’ın da özellikle belirttiği üzere şirketin kendi içinden olduğu tahmin edilebilecek bir topluluk yöneticisi insiyatif kullanarak çok insancıl ve doğal, biraz da sarkastik bir dille tüm mesajları yanıtlıyor. Geyik tahmin edilemez yerlere varıyor ve topluluk yöneticisi yalnız bu kullanıcı ile değil tüm kullanıcılarla tek tek mesajlaşıyor gün boyu.






Bunu gören bir kullanıcı da herkesin aksine O2 adına tweetleri yanıtlayan bu kişiyi sabrından dolayı tebrik ediyor. Bilgisayar başında artık insanlarla uğraşmaktan yenik düşen O2 topluluk yöneticisi ise bu mesajı görünce duygulanıyor ve yelkenleri suya indirerek ‘bi sarılsan geçer’ tadında bir yanıt veriyor.




Son olarak kriz yönetimi konusunda markalara tavsiyeler;