MIT Media Lab‘in Mori Building’le anlaşması bu ay içinde duyduğumuz tek dikkat çekici iş birliği değil.
Bir başka dikkate değer iş birliğine ay başında Twitter’la gitmiş olan laboratuvar, bu kapsamda sitenin gerçek zamanlı tüm tweet akışı ve halka açık tüm tweet arşivi üzerine bir araştırma grubu oluşturdu. Twitter’ın 10 milyon dolarlık yatırımda bulunduğu araştırma grubunun amacı sitede ve diğer sosyal medya platformlarındaki bilgi akışını daha iyi anlamak. Bu amaç dahiline sosyal organizasyon ve kamu iletişimine yönelik yeni formlar yaratmak için veri görselleştirmeleri, mobil uygulamalar ve başka araçlar geliştirmek de giriyor. Bu sayede Twitter da akademik araştırmaya yönelik ilk finansal girişimini yapmış oldu.
“Laboratory for Social Machines” adıyla geçen oluşum beş yıl boyunca çalışmalarını sürdürecek. MIT Media Lab’de Doçent Doktor olan Deb Roy’un açıklamasına göre, araştırma grubu insan ve makinelerin iş birliğinde bulunduğu sadece otomasyon veya manuel olarak çözülemeyen sorunlara ağırlık verecek. Roy aynı zamanda Twitter’da “Chief Media Scientist” ünvanıyla firmanın sosyal televizyon stratejileri verisi üzerine çalışmalarını sürdürüyor.
Her gün ortalama 500 milyon tweetin atıldığı düşünüldüğünde, sitenin araştırmacılar için eşsiz bir kaynak niteliğinde olması ve çalışma konularının da çeşitliliği iş birliğini daha da cazip hale getiriyor.
Twitter’ın bu anlamda bir başka atılımı da Şubat ayında veri bursları programı kapsamında sitenin halka açık ve tarihsel verisini araştırma enstitülerine açmasıydı. 60 farklı ülkeden toplamda 1300’dan fazla başvuru alan firma Amerika’dan Harvard Medical School / Boston Children’s Hospital ve UCSD, Japonya’dan NICT, Hollanda’dan University of Twente, Avustralya’dan University of Wollongong ve İngiltere’den de University of East London bünyesinde yer alan altı çalışmaya bu hakkı tanımıştı.
Twitter’ın verisini ticari amaçlar amacıyla satması da en çok aşina olduğunuz durum.
Görsel yazarın oldukça amatör bir kolaj denemesidir.