İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi AtölyeT5 ve DNA 360 iş birliğiyle TBMM’de milletvekilliği statüsü taşıyan isimlerin Twitter’daki hareketleri araştırılmaya devam ediyor. Ekim ve Kasım raporları üzerine en son edindiğimiz Aralık raporunun sonuçları şöyle;
Aralık ayında, platformdaki aktif milletvekili ve hesabını çeşitli nedenlerle pasif hale getiren milletvekili sayıları sabitken, geçen aya göre bir milletvekilinin platforma giriş yapmasıyla hesabı olmayanların sayısı 60’a düşmüş. Vefat veya milletvekili vasfını yitirme gibi nedenlerden dolayı hesapları dikkate alınmayanlar ise 15 kişiden oluşuyor.
Twitter’da aktif 470 milletvekilinin 402’si erkek, 68’si ise kadın vekillerden oluşuyor. Partilere göre bakıldığında AKP’den 263, CHP’den 123, MHP’den 46, HDP’den 24 ve diğer partilerden 14 vekil ay boyunca platformda etkinmiş. AKP’nin meclisteki sandalye sayısında egemen olmasına rağmen Twitter’da oransal olarak CHP ve HDP’nin gerisinde kalması raporun düştüğü notlar arasında bulunuyor.
Tabloya bir de cinsiyet değişkenini koyunca, kadın vekillerin erkeklere göre Twitter kullanımını daha önemsediği ortaya çıkmış.
Bu kez raporda son dört aya göre liderlerin takipçi sayılarının kıyaslamasına da rastlıyoruz. Dört ay boyunca liderlerin takipçi sayılarında dikkat çekici bir farklılık bulunmuyor. En çok takipçiye sahip Kılıçdaroğlu’nu sırasıyla Davutoğlu, Bahçeli ve Demirtaş takip ediyor.
Kılıçdaroğlu, Davutoğlu ve Bahçeli’nin yanı sıra en çok takip edilen ilk on isim arasında bulunan Bülent Arınç, Muharrem İnce, Egemen Bağış, Mehmet Şimşek, Emine Ülker Tarhan, Şafak Pavey ve Suat Kılıç’ın dört aylık takipçi sayıları ise aşağıda gösterilmiş.
Milletvekillerini en çok takipçiye sahip 25 isim olarak sıralayınca ilk ondaki tek değişimin Devlet Bahçeli’nin Egemen Bağış’ın önüne geçmiş olduğu görülüyor. Bir diğer değişiklik olarak da Selahattin Demirtaş’ın artan takipçileriyle Gürsel Tekin’i sıralamada geçtiği söylenebilir.
Cinsiyet dağılımına göre ilk ona bakıldığında erkekler yine altı AKP’li, iki CHP’li, bir MHP’li ve bir bağımsız vekilden oluşuyor. Kadınlar da ilk on dört CHP’li, üç HDP’li, bir AKP’li, bir MHP’li ve bir AP’li vekili kapsıyor. Emine Ülker Tarhan geçtiğimiz ay 1.039.874 olan takipçi sayısını 1.082.309’a çıkararak “platformdaki en güçlü kadın siyasetçi” ünvanını sağlamlaştırmış. İlk ondaki tek sıralama değişikliği olarak Pervin Buldan’ın Aylin Nazlıaka’yı geride bırakması gösterilebilir.
En çok tweet atan vekiller sıralamasında üç aylık Sena Kaleli üstünlüğü sona ermiş. Ayın en çok tweet atan vekili 3465 tweetle CHP’li Mahmut Tanal. Kaleli’yi geçen isimler arasında Binnaz Toprak ve Kasım ayında 12. sırada yer alıp Aralık’ta ikinci sıraya yükselen Hüseyin Bürge de bulunuyor.
Cinsiyete göre listelendiğinde erkek vekillerde ilk üçte Tanal ve Bürge’nin dışında Salim Uslu bulunuyor. Erkek vekillerde bu anlamda ciddi bir değişiklik söz konusuyken kadın vekillerin ilk üç listesinde Binnaz Toprak, Sena Kaleli ve Melda Onur’un istikrarlı tablosu hakim.
Aktif milletvekillerin toplam tweet sayılarının parti ve cinsiyet dağılımına göre sıralaması ise aşağıda bulunuyor.
AKP aktif miletvekilleri Aralık ayı boyunca 17 milyon 343 bin 263, CHP’li aktif milletvekilleri 9 milyon 686 bin, MHP’li aktif vekilleri 3 milyon 555 bin ve HDP’li aktif vekilleri 2 milyon 489 bin takipçiye sahipmiş. Aktif milletvekillerinden oluşan parti verilerinin dört aylık analizi alttaki tabloyla görselleştirilmiş.
Aynı analiz tweet sayılarına uygulandığında Aralık ayında CHP’li vekillerin tweet sayılarında %50 artış gözlemlenmiş. Partilerin günlük ortalama tweet sayılarında da dört ay boyunca CHP’nin üstünlüğü gözlemleniyor.
Raporda AKP’nin öne çıkan vekili olarak Hüseyin Bürge gözlemlenirken, AKP’li vekillerin konuşma sıklıklarının takipçi sıralamasına etki etmediği tespit edilmiş. En çok tweet atanlarla en fazla takipçi sayısı olanların ilk on sıralamalarının birbiriyle örtüşmemesi bunun kanıtı olmuş.
CHP tablosunda da en çok tweet atan Tanal’ın en çok takipçisi olanlar arasında 15. sırada olması dikkati çekiyor.
MHP’nin en çok tweet atan vekili Lütfü Türkkan’ı Koray Aydın takip ediyor. Türkkan raporda MHP içerisinde konuştuğunu en fazla dinleten vekil olarak gösteriliyor.
Takipçi ve gerek genel gerek ortalama tweet sayıları analizleri bölge bazında yapıldığında İstanbul’un hem takipçi hem de tweet atma açısından en güçlü konuma sahip olduğu değişmiyor. Gerçek anlamda bölge olarak ise hem takipçi hem de tweet atma konularında üstünlüğü Ege Bölgesi elde ediyor. Karadenizli vekillerin iki konuda da alt sıralarda olduğu gözlemlenmiş. En az tweet atan vekiller ise Orta Anadolu’dan.
Her bir değişken için dört ay boyunca elde edilen veriler aşağıdaki tablolarda toparlanmış.
Milletvekillerinin Aralık gündeminde saha etkinlikleri dışında özel günler (yılbaşı), 17-25 Aralık süreci, hükümete yönelik yolsuzluk iddiaları ve Gülen Cemaatine yönelik suçlamalar ön plana çıkmış.
Son olarak yine raporun işaret ettiği çıkarımları paylaşıyoruz;
“# Twitter’da «çok konuşmak» ile «çok takipçi sayısına sahip olmaya» yetmiyor. Görünür olmak (belirli yoğunluk ve sıklıkta tweet yazmak), istikrarlı biçimde takipçi sayısını koruyabilmek ve artırabilmek bir aradayken önem taşıyor.
# Siyasilerin önemli bir bölümü meclis ve sahadaki faaliyetlerini duyurmakla sınırlı bir «twitter stratejisi» izlerken, bir bölümü ise gündem belirlemeye, gündemi etkilemeye, takipçileri ile sıcak iletişim kurmaya dönük bir twitter stratejisi izliyorlar.
# Demokratik bir iletişim ortamı olan twitter’da takipçiyi dikkate almayan bir iletişim stratejisi hesap kapatmak zorunda kalmaya neden olacak kadar ciddi «kazalara» ve kayıplara yol açabiliyor.
# Twitter kullanıcıları, tepki ve desteklerini twitter üzerinden siyasilere ulaştırmayı seviyorlar. Siyasiler, kullanıcılarla dolaysız ve samimi ilişki kurabildiklerinde takipçilerin sayısı ve sadakati de artıyor.”