Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
TV İçerikleri İçin Taciz Danışmanlığı

TV İçerikleri İçin Taciz Danışmanlığı

L'Oréal Paris, Brezilya'da televizyondaki normalleştirilmiş taciz içeren içeriklere karşı izleyicileri uyaran "Taciz Danışmanlığı" adlı açık kaynaklı bir platform oluşturdu.

L’Oréal Paris, sokak tacizi ile mücadele amacıyla başlattığı bir farkındalık ve eğitim programı olan Stand Up kapsamında Brezilya’da izleyicileri psikolojik ve fiziksel taciz barındıran içeriklere karşı uyaran ‘Harassment Advisory’ (Taciz Danışmanı) adlı bir proje geliştirdi. Değişen değer yargılarıyla birlikte 90’lı yılların sinemasıyla bugünün dünyası arasında dev bir cinsiyetçilik sorunu ortaya çıktı. O dönemde bir iltifat olarak yorumlanan ıslık gibi kimi zaman komik bulunarak gülünen pek çok sahne, cinsiyetçi bulunduğu için 2023 yılının bilinçli izleyicilerini eskisi kadar güldürmüyor artık.

Normal olmayan ancak kanıksanmış taciz içeren içerikler

Normalleştirilmiş taciz içeren bu tür içeriklerin yanlış olduğu konusunda farkındalık yaratmak isteyen L’Oréal Paris, WMcCann iş birliğiyle televizyon içeriğindeki farklı taciz türlerini belirlemeye ve sınıflandırmaya yardımcı olan açık kaynaklı bir platform olan Taciz Danışmanı’nı yarattı. Platformda, televizyon programlarında bulunabilecek uygunsuz yorumlar, takip etme, istenmeyen hareketler, rıza dışı dokunmalar ve toplum içinde aşağılama gibi sekiz farklı taciz türünü listeleniyor. Söz konusu 8 farklı taciz türü, televizyon programlarının yayına başlamasından önce bir uyarı etiketi olarak ekranda yer alacak.

Uyarı etiketi sistemi ilk kez, dünyanın en büyük pembe dizi yapımcılarından biri olan Televisa’nın yayın akış platformu olan Vix’te yer alan dizilerde kullanıldı. İçerik gösterilmeden önce beliren uyarı etiketlerinin ardından izleyiciler StandUp platformunda bulunan sokak tacizi ile mücadele için oluşturulan ücretsiz eğitime katılmaya davet edildiler. Şimdiye kadar dünya genelinde 800 bin kişi, markanın Stand Up platformu üzerinden sokak tacizi ile mücadele eğitimi aldı. 10 dakikalık kısa ve 1 saatlik uzun olmak üzere iki versiyonu bulunan sokak tacizi ile mücadele eğitim programına bu bağlantı üzerinden siz de katılabilirsiniz.

L’Oréal Paris, yakın zamanda Kanada’da düzenlediği McCann Montreal imzalı farkındalık kampanyasıyla da Bigumigu olarak radarımıza takılmıştı. Sokak tacizini meşru kılmaya çalışan ifadelere dikkatleri çeken marka, Kanadalıları bu ifadeleri tam anlamıyla parçalamaya davet etmişti. L’Oréal Paris’in içerikler için taciz danışmanlığı projesinin görsellerine aşağıda göz atabilir; Kanada’daki OOH çalışmasının detaylarına ise bu haberimizden erişebilirsiniz.

Görseller: Musebyclio