Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü Turkey Home kampanyası, Türkiye’nin farklı çehrelerini anlatarak yuva ve misafirperverlik duygusunu aşılayan kampanya 1.5 yıldır devam ediyor. Geçtiğimiz yıl kampanya Instagram üzerinden başlamıştı. Dünyanın farklı noktalarından içerik üreten Instagram fotoğrafçılarıyla iş birliği yapılarak Come See Turkey projesi başlatılmıştı.
Turkey Home ise bu kampanyanın çatısı niteliğinde uzun vadeli bir proje. Her turizm ve tanıtım kampanyasında farklı logo ve tema kullanma stratejisi değiştirerek tek bir logo ve kurumsal yapı kullanarak görsel bütünlük amaçlanıyor.
Sosyal medyanın sunduğu etkili tanıtım gücünü kullanarak Türkiye’nin gerçekliği ile algılanma biçimi arasındaki farkı gidererek aynı noktada buluşturma hedefi taşınıyor. Bu nedenle bu kampanya uzun soluklu, sürdürülebilir ve bütünsel bir değere sahip.
Proje kapsamında Facebook, Twitter, Instagram, Youtube gibi ana akım dijital medyaların yanı sıra LinkedIn ve Pinterest gibi içerik alanı belirli ağlarda da hesap açılmış. Görsel bütünlükle birlikte dijital aktiflik de aynı bunu tamamlayan nitelikte.
Hazırlanan son film, anlık bir gündem yaratmak yerine uzun vadede kullanılabilen ev ve yurt kavramıyla özdeşleştirildi. Bu çatı konsept ile el sanatları, kültürel değerleri ve mutfak zenginliği gibi farklı öğeleri tanıtmayı sağlıyor. Bunun yanı sıra dünyanın en fazla trafik alan Google, Yahoo, Tripadvisor, Expedio sitelerini seçerek pek çok farklı dilde içerik üretildi.
Sosyal medya üzerindeki etkileşim ve takipçi sayısına göre Dünya sıralamasında Türkiye şu anda 5. sırada yer alıyor.
İtalyan yönetmen Leonardo Dalessandri tarafından yapılan Watchtower of Turkey filmi de Turkey Home kampanyasından bağımsız olarak yapılan ve Türkiye’nin tanıtımında büyük rol oynayan bir filmdi. Vimeo tarafından “Yılın En İyileri” listesinde de yer almıştı.
Sosyal medya kanallarında etkileşimi arttırmak için Türkiye’nin 4 farklı notkasından #GastroHunt projesiyle tüm sosyal medya hesaplarında eş zamanlı etkileşim sağlandı.
Turkey Home çatısı altında bir çok kısa film ve özel içerik üretildi. İstanbul’daki seslere odaklanarak hazırlanan LifeInIstanbul videosu 3 hafta içinde Youtube üzerinde neredeyse 2 milyon kez izlendi.
Hazırlanan tanıtım videoları arasında Türkiye’nin marka değeri yüksek bölgelerinden Kapadokya için hazırlanan reklam filminin izlenme sayısı ise; 1 milyon.
Yazının başında bahsettiğimiz kültürel değerler; açıkhava giydirmeleri ve yerleştirmeleriyle basılı ve dijital medyada kendine yer buldu. Baklava, çay gibi mutfak kültürleri; Gökbeklitepe, Pamukkale, Kapadokya, tarihi mozaikler gibi tarihi miraslar gibi fiziksel değerler “Home of” başlığıyla görsel içerik haline getirildi. Mimar Sinan, Rumi, Ebru sanatı gibi medeniyet içinde yer alan öğeler de bu kampanya içerisinde yer alıyor.