Türkiye İş Bankası, 2012 yılından bu yana Zeugma kazılarının sponsoru.
Zeugma’yı bilmeyenler için
hatırlatalım; 2000’li yıllarda Birecik Baraj inşaatı esnasında daha çok sözünü duyduğumuz ve bir kısmı sular altında kalmaktan kurtarılan mozaiklerle bezenmiş Roma kenti. Baraj inşaatından kurtarılan tüm mozaikler Gaziantep Mozaik Müzesi‘nde sergilenmekte. Belkıs Köyü yakınında yapılan kazılarda bulunan ve baraj seviyesinden yukarıda bulunan bir kaç villa da ziyaret için açıkhava müzesine dünüştürüldu.
Açıkhava müzesi üzeri kapalı bir kazı alanı olarak düşünebilirsiniz. Şehrin bu kadar uzağında olması gidilip görülmesini engellese de (şehre 1 saat uzaklıkta) gittiğiniz zaman manzara ve oradaki tarih nefesinizi kesiyor.
Açık Hava Müzesi
Fotoğraflar: Bigumigu
İş Bankası sponsorluğuna gelecek olursak…
Geçen sene
Müzekart ile işbirliğine başlayan İş Bankası, reklam filminde hem Maximum kredi kartı olanların ücretsiz müzelere girebileceğini, hem de filmin sonunda “Antep’e gidelim, Zeugma’yı da gezmek lazım” ile kazı sponsorluğuna da bir gönderme yapıp, Anneler Günü reklam filminde Zeugma’yı akıllara iyice sokmuştu.
Yine geçen yıl dijital platformlarda “En büyük yatırımımız geleceğe” diyerek Zeugma kazılarındaki desteğini dile getirmişti.
Yaklaşık iki yıllık sponsorluğun sonunda yeni mozaikler bulundu ve mozaikler ilk kez dünyaya tanıtılırken Bigumigu olarak biz de ordaydık.
Gaziantep’e gittiğimizde önce Gaziantep Mozaik Müzesi’ni, kazıda yer almış bir arkeolog ile gezdik. Tüm mozaiklerin hikayelerini, onları çıkartan birinden dinlemek ayrı bir keyifti.
Fotoğraflar: Bigumigu
Zeugma’nın en ünlü mozaği Çingene Kızı:
Fotoğraf: Bigumigu
Kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay’ın kazı alanında anlattıklarından aldığım notlar şöyle;
Yaklaşık 60 Bin kişinin yaşadığı tahmin edilen Zeugma kentinin %25’ı sular altında. Su altında kalmayan kısımlardaki sokak ve cadde yapısını çözümledikten sonra karar verdikleri bir alanı kazmaya başlıyorlar ve bir villa ile karşılaşıyorlar. İşte bu karşılarına çıkan villanın yani ”
Muzalar (Esin Perileri) Evi“nin kazı sponsoru İş Bankası.
Mozaikler gelir düzeyi ortanın üzerinde olanların evlerine yaptıkları bir güzelleştirme operasyonu. Arkadaki 2 odanın kazısı bitmemiş. Bu odalar sıcak yaz aylarında ev ahalisinin yaşadığı odalar. Bu sene kazı sezonu bitmiş. Seneye kazıya devam edilecek. Önümüzdeki seneye kadar da bu eserlerin korunması şu anda en önemli konu. Geçici bir çatı sistemi ile korumaya alınacak mozaikler.
Mozaiklerin bu kadar iyi durumda olma nedeni; evlerin ilk katı taştan, ikinci katı kerpiçten. Yağmalama esnasında evi yakıyorlar. Çatı ve kerpiç kat çöküp mozaiklerin üzerinde korunaklı bir tabaka olmasını sağlıyor. Bu villa ile ilgili tek üzüntüleri, evden herhangi bir eşya çıkmaması. Normalde kazı sırasında evdeki eşyaları bulduklarını ancak bu evin daha önceden bir şekilde boşaltılmış olduğunu belirtti.
https://instagram.com/p/u28ETTJg-H/
Kutalmış Görkay, o kadar büyük masraflardan bahsediyor ki; tüm kazının birden çok sponsora ihtiyacı olduğu belli oluyor hemen. Şu anda sadece 3-4 tane villa bulunmuş. Düşünün daha neler var o toprakların altında…
Kazıda bulunan tüm mozaikler;
Fotoğraflar: Bigumigu
Bakalım bu mozaikler 2015’te İş Bankası’nın reklamlarını süsleyecek mi?