Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türk Reklam Blogları

Türk Reklam Blogları

Bigumigu olarak 2005'te kurulduğumuzda kişisel olarak reklamlarla ilgili blog tutan kişi sayısı olarak kelimenin tam anlamıyla bir avuçtuk. O zamanlar internette bir şeyleri keşfedip bloglamak çoğumuzun ana motivasyonuydu. Zaman içerisinde bu motivasyon üzerinden blogvertising gibi kavramlarla sadece bloglarda yayılması planlanan işlerden, doğru konumlandırılıp sosyal medya sayesinde viral olabilen ilan, etkinlik, doğrudan pazarlama işleri de görmeye başladık.

Bugün Türkiye'de ülkenin ve dünyanın reklam gündemini ve yaratıcı projeleri takip edebileceğimiz bir çok iyi blog bulunuyor. Bigumigu olarak biz de bunlardan faydalanmaya çalışıyoruz. Zaman zaman yeni reklam blogları açıldığında bana sorular da soruluyor; genellikle yeni reklam blogu açmak isteyen arkadaşlara belirli dikey konular seçip odaklanmalarının daha faydalı olacağını söylüyorum. Örneğin Bigumigu üyesi de olan sevgili Levent Somuncu'nun Türkiye'deni ev dışı ve açıkhava reklamlarını derlediği Açıkhavada blogu buna güzel bir örnek.

Bu haberde şu anda aktif olan Türk reklam bloglarının bir listesini paylaşmak istiyorum. Böylece bilmediğiniz bazı blogları da keşfetmenize önayak olabilirim belki. Elbette unuttuğum, atladığım güzel projeler olabilir, bunları yorumlara ekleyerek habere katkıda bulunmanız beni çok mutlu eder, böylece ben de yeni keşifler yapabilirim 😉

Elmaaltshift
Blogspot'ta bir blog olarak 2005'te Fırat Yıldız tarafından başlatılan projede bugün Fırat dışında Emel Aydınlı ve Damla Ülgen de yazılar yazıyor. Fırat geçen zamanda kıdemli bir sanat yönetmeni oldu ve Elmaaltshift'i de sadece Türkiye'de değil, dünyada da sayılı reklam bloglarının arasına sokacak tutarlı çalışmayı sürdürmeyi başardı.

Reklam Alemi
Radikal'de aynı isimli haftalık köşeyi hazırlayan Gürül Öğüt, kuruluşundan bu yana Kırmızı Ödülleri'nin de genel koordinatörlüğünü üstlenen duayen bir reklam gazetecisi. Tumblr altyapısında devam ettirdiği blogunda da dünyadan ve Türkiye'den her türlü ilginç reklam uygulamasını ve zaman zaman da önemli bilgi ve duyuruları takip edebilirsiniz.

Reklamın İyisi
Barış Evren Erdoğan'ın yönettiği bu blogda da özellikle dünyadan dijital ağırlıklı reklam projelerini erkenden görüp bilgi sahibi olabilirsiniz.

Dijital İşler
Yine kimliğini açıklamayan bir reklam profesyoneli tarafından tutulan bu blogda derleme işten çok inceleme yazılarını ve oldukça ilgi çekici bazı makaleleri bulabilirsiniz. Özgün içerik ve kaliteli yorumlarıyla kısa sürede beni sıkı bir takipçisi yapmayı başardı bu blog.

Gueril.la
Eski Biguculardan Çağatay Karakoç özel ilgi alanı olan gerilla reklam projelerini derliyor. Sık sık güncellemeye zaman ayırsa çok daha iyi olacak elbette, özellikle de bu güzel alan adının hakkını vermiş olacak 😉

viral:p
Yine eski dostlarımızdan pazarlama profesyoneli snt'nin blogunda derleme işler değil, belirli bir proje detaylı şekilde inceleniyor. Bu nedenle özellikle sektörde yeni olan arkadaşların planlama, strateji gibi bakış açılarını net bir şekilde görebilmeleri için tavsiye ederim.

AdAfter
Tecrübeli reklamcı Cem Argun'un reklam konularını ele alışı yine çok zihin açıcı. Mutlaka takip edilmeli. Reklamın farklı unsurlarını gösteren, iletişim odaklı bir blog.

Promoqube Blog
Sektörde zor olan bir yolu seçerek güzel projeleri re-blog etmek yerine çalışanlarının özgün metinleriyle bir blog yürüten Promoqube Blog, çok sık güncellenmiyor olsa da takip edilmeli. Özellikle sosyal medya konularındaki incelemeleri, büyük bir sosyal medya ajansının içinden yorumlanmaları açısından bana çok cazip geliyor.

Bunlar dışında detaylı bilgi sahibi olmadığım blogları da hatırladıkça yorumlarda ekleyeceğim.