Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yandex Navigasyon’un Hedefi Dijital Pazarlamada İlk 3’e Girmek

Yandex Navigasyon’un Hedefi Dijital Pazarlamada İlk 3’e Girmek

Yandex Türkiye Satış Direktörü Doğan Balamir Nazlıca ile Yandex'in sunduğu yeni reklam modellerini ve hedeflerini konuştuk.

Türkiye pazarına beş yıl önce giren Yandex Navigasyon, sunduğu fonksiyonlarla sürekli olarak kullanıcılarının takdirini ve sadakatini kazandı. Seneler içerisinde büyümeye ve genişlemeye devam etti. Konum tabanlı yorumlarla, gerçek zamanlı trafik ve park yeri bilgisi gibi özelliklerle de kullanıcıları ile güçlü bir bağ kurdu. Bir marka olarak reklamverenlere de anlamlı bir mecra sunmayı hedefliyor.

Yandex Navigasyon’un sunduğu reklam modelleri, kullanıcıların hayatına değer katacak, sürüş deneyimini iyileştirecek adımlar olarak kurgulanıyor. Ve bu bağlamda reklamverenlere hem yeni ve çeşitli seçenekler sunmak hem de anlamlı metrikler sunmak için geliştirmeler yapıyor. Yandex Navigasyon’un sunduğu bu fırsatlar hakkında Yandex Türkiye Satış Direktörü Doğan Balamir Nazlıca ile konuştuk.

Yandex Navigasyon’un reklam verenlere sunduğu en önemli fırsatlar nelerdir?

Doğan Balamir Nazlıca: Yandex Navigasyon reklamları diğer mecralardan farklı olarak yeni bir reklam mecrası. Sunduğu en belirgin katma değer yeni bir reklam kanalı olması. 100’den fazla değişik reklam mecrası olan bir dijital pazarlama dünyasında yeni bir reklam kanalına ihtiyaç var mı diye aklımıza soru gelebilir. Bunun kısa cevabı: Evet. Evet çünkü Yandex Navi hayatımızın merkezinde duran, günlük rutinimizin içinde yer alan trafik derdini akıllı bir şekilde yönetmemizi sağlıyor. Organik büyümemiz ve milyonlarca kullanıcımızın olması bunun en güzel kanıtı. Hayatımızın bu kadar merkezinde yer alan trafikle ilgili neden daha önce dijital reklam çalışmaları yapılmadığına hep şaşırmışımdır. Belki çok riskliydi, belki de olmaz diye düşünülmüştür. Yeni başladığımız reklam çalışmalarımızın son bir yılda müthiş hızlanması memnun edici. Yeni her zaman güzeldir. Yalnız, kalıcı olmak için yeterli bir büyüme stratejisi değil. Biz de bunun farkındayız, bunun için reklam modellerimizi sağlam temellere dayandırıyoruz. Ajanslarımız, kullanıcılarımız, müşterilerimiz bize bu konuda muazzam bir know-how sağlıyor. Bundan dolayı bu yeni kanalın kalıcı olacağına ve 100’den fazla bütçeleme yapabildiğiniz dijital pazarlama mecralarında ilk 3’e gireceğine inanıyorum.

Yandex Navigasyon’un sunduğu ölçümleme metriklerinden bahseder misin?

Doğan Balamir Nazlıca: Yandex Navigasyon metriklerine baktığınızda klasik “top of the funnel” metrikleri sağlıyoruz. Bunlar impression, CTR, rota oluşturma gibi metrikler. Metriklerde yapacağımız geliştirmeler heyecan verici çünkü klasik bir dijital pazarlama ölçümleme birimi yapmayacağımıza inanıyorum. Navigasyonun kendi metrikleri olmalı, kendi dili olmalı. Nitekim, bu yönde gelişiyor çünkü trafikte araç kullanan bir sürücünün reklamla teması, bunun anlamı ve başarısı klasik dijital pazarlama ölçümleme birimiyle yapılamaz. Biz de bunun için PVL (Place Visit Lift) adlı metriği geliştiriyoruz. PVL navigasyonda reklamı gören ile görmeyen arasında, reklamın yönlendirme yaptığı noktalarındaki trafik artışını ölçüyor. Tahmin edeceğiniz gibi bu reklamın olumlu etkisini, reklamı görenlerin bir mekana gitme motivasyonunu dolaylı yönden ölçüyor. PVL’yi henüz tam kullanımına açmadık ama yukarıda bahsetmiş olduğum navigasyonun kendi ölçümleme dili olmalı adlı düşüncenin somut başlangıcı.

Yakın gelecekte Yandex Navigasyon’da ne gibi yenilikler planlanıyor?

Doğan Balamir Nazlıca: Yandex Navigasyon’da geçtiğimiz aylarda Dijital Billboard’ları çıkardık. Diğer reklam modellerimizden farklı olarak artık reklamınızı konumdan bağımsız olarak yayınlayabiliyorsunuz. Yandex Navigasyon reklamları POI (Point of interest) mantığı ile çalışır. Bir lokasyonun yakınından geçerken display reklamınız belirlenir. Bu, reklam modelinde sınırlama getiriyor çünkü lokasyonu olmayan, örneğin hızlı tüketim gibi sektörler var. Artık lokasyondan bağımsız, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde, bildiğiniz yoldaki billboardların dijital versiyonu üzerinden reklam verilebiliyor. Gelecekte bu reklam modelini nasıl daha çok geliştirebiliriz diye çalışıyoruz. Son olarak, navigasyonun en çok sevilen, “native” ses reklam modeli üzerinde geliştirme çalışmalarımız var. O konuda gelecek yıl yeni çalışmalarımızı tamamlamak istiyoruz.

Yandex Navigasyon’un sunduğu reklam modellerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Görsel: Yandex