Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türk Dizilerinde Twitter Kullanımı Yaygınlaşıyor

Türk Dizilerinde Twitter Kullanımı Yaygınlaşıyor

Geçen sene iletişim trendleri danışmalık işimizi hayata geçirdiğimizden bu yana nerdeyse her ay yurtdışında hayata geçen Twitter ile entegre dizi – film vb işlerden bahsediyorduk. Bir süredir Türkiye'de ne zaman olur diye hali ile beklemedeydik.

Twitter'ı takip edenler farkediyordur, diziler izlenirken herkes kendi kafasına göre bir etiket verdiğinden, konuşmaları takip etmek kimi zaman zor oluyor. Etiketi dizinin belirlemesi ise bu kakafoniyi azaltmak için şahane bir yöntem. Biliyorum ki belirtilen etiket ile hem diziyi yapanlar, hem de diziyi izleyenler benim yazdıklarımı görecek. Daha ne isterim :))

Evet… Yurtdışında ilk Fox'ta Fringe dizisinde başlayan Twitter etiket kullanımı kısa sürede bir çok dizi ve reality programlarına eklendi. 

Fox'un 2009'da farklı deneyimleri de oldu Twitter konusunda. Mesela Twitter'da konuşulanları nerdeyse yarım ekran verdiler bir bölümde. İzleyiciler bunu sevmediğinden uygulama kısa sürede iptal edildi. 

Yakın zamanda Person Of Interest dizisinde farklı bir kullanım olarak, dizinin yayınlandığı saatte, filmin yapımcıları Twitter'da olduğu belirtip, kişilerden de dizi ile ilgili hem fikirler hem de dizinin merak edilen bilgileri paylaşıldı.

Türkiye dizilerine bakınca; biz (Pembecioğlu ailesi) Twitter işini ilk kez Kanal D'de başlayan Yalan Dünya dizisinde gördük.

Yurtdışı işlerden farklı olarak öncelikle algının güçlenmesi için sanırım, küçük diyez ile gösterim yerine baya baya banner gibi ekranda yer alan Twitter etiketi ekranda yer aldı. Etiket kullanımında yine yurtdışından farklı olarak tüm dizi boyunca Twitter yönlendirmesi devamlı ekranda kalmıyor, kısa süreli kalıp yok oluyor. Dizi inanılmaz kadrosu ile Türkiye'de Trending Topic oldu diye hatırlıyorum… (Ajans: 41?29!)

Biz Yalan Dünya ile Twitter kullanımını görmüş olsak bile, aslında bu diziden önce başka bir Twitter kullanımını Fox kanalındaki Babam İçin dizisinde hayata geçirildiğini öğrendik.

Projede dizinin yayınlandığı saatte dizi ile bağlantığı sorular soruluyor (örnek: babanızın yerinde olmak ister miydiniz?), yanıtlar alt bantta aynı müzik kanallarında olduğu gibi gösteriliyor. (Ajans: Utopic Farm)

Bu akşam son olarak Twitter kullanımını TRT'de başlayan 80'ler dizisinde gördük. Dizi ile bağlantılı sorular aynı Babam İçin'deki gibi soruldu. (Ajans: Sihirbuzz)

Yanıtlar dizide gösterilmedi sadece Twitter'da konuşulmaya yönlendirildi. Dizi Trending Topic olarak Türkiye listesine girdi (80ler içerik olarak bizim yaş kitlesi için inanılmaz bir konuşma konusu, TT olması şüphesizdi 🙂 ).