Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tüm Zamanların En Popüler 100 Parçasının Tablolarla Görselleşmiş Hali

Tüm Zamanların En Popüler 100 Parçasının Tablolarla Görselleşmiş Hali

Billboard tarafından seçilen Hot 100 listesindeki en popüler parçalar Nathan Yau tarafından verileştirilip tablolara döküldü.

Veri görselleştirmenin hikmeti altında o zarif içgörüde yatıyor. Bir cümleyi, şarkıyı, atasözünü alıp matematiksel dünyaya sevk edip ardından bir tutam da zeka parıltısı koyarak ortaya çıkıyorlar. İlk bakışta anlaşılabilen ama biraz daha inceleyip altındaki mesajı görmek için çaba istiyorlar.

Nathan Yau, veri görselleştirme ve kişisel veri toplama konusunda akademik çalışmalar yürüten bir isim. Ancak Flowing Data isimli projesinde de uzmanlık alanına biraz eğlence katıyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı çalışmalardan birisi de Billboard’un Hot 100 listesindeki parçaları toplayıp tablolar eşliğinde açıklamasıydı. Hatta yetmezmiş gibi bunu bir de poster formatına dönüştürerek dev bir görselleştirme çalışması yaptı.

Bu tip bir veri görselleştirme çalışması görünce de akıllara direkt Deniz Cem Önduygu’nun atasözleri ve deyimleri tablolara dönüştürdüğü Anonim Halk Verisi çalışması geldi.

Tablonun detaylı görüntüsüne buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel; Flowing Data