Dünya Down Sendromu Günü olan 21 Mart, down sendromu hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan pek çok çalışmaya sahne oluyor. Bunlardan biri de Down Sendromu konusuna çok bildik bir yerden bakmak yerine farklı bir bakış açısıyla bakan bir iş. İtalya merkezli bir STK olan CoorDown için hazırlanan çalışma, Down Sendromlu bir kızın anlatıcı olarak yer aldığı canlandırma filminde “özel eğitim” konusunu ele alıyor.
CoorDown‘ın ana odağı Down Sendromlu bireylerin başlangıçtan itibaren hayata katılabilmesi, darklı ya da özel muameleler görmek yerine herkes gibi fırsatlara sahip olabilmesi. Dolayısıyla kuruluşun hazırladığı film de bunu temel alıyor ve “özel eğittim” değil “eğitim” talep ediyor.
“Lea Goes to School” (Lea Okula Gidiyor) ismini taşıyan sevimli canlandırma film, Lea isimli küçük bir kızın öyküsü. Küçük bir kız sesinin dış sesle Lea’nın hikayesini anlattığı filmde, Lea okula gitmek istiyor ama bir yol tabelası ona o okula değil, özel okula gitmesi gerektiğini söylüyor. Büyüdüğünde özel arkadaşları olacağını, özel bir evde korunarak yaşayacağını, özel bir işte çalışacağını belirtiyor. Ancak, 11 yaşındaki Lea, “özel” olmak istemiyor; herkes gibi bir evi, herkes gibi bir işi olsun istiyor. Yalnızca “özel” çocuklarla değil; herkesle arkadaş olmak istiyor Lea’cık.
Tabela Lea’ya “Tamam ama bu kolay olmayacak” dediğinde Lea’nın cevabı anlamlı: “Kolay olanın daha iyi olduğunu kim söylemiş?” Bu noktadan sonra filmin sonunda, Lea diğer arkadaşlarıyla beraber okula gidiyor. Film okul görüntüsü üzerinde sonlanırken alışıldık olduğumuz üzere “The End” yazmıyor, “The Beginning” yazısını görüyoruz onun yerine. Çünkü evet, bir çocuk için hayatın başladığı, aileden ayrı ilk kez kendi başına var olabildiği yer okul. Down Sendromlu ya da değil, tüm çocuklar için böyle.
Publicis New York tarafından yaratılan filmin sonunda gerçek Lea ile, anlatıcı görevini hakkıyla yerine getiren filmin esas kahramanı olan küçük kızla tanışıyoruz. Gözlerimizin içine bakıp bize diyor ki: “Bırakın, hikayemiz doğru başlasın.” Film, kapsayıcı eğitimin bir insan hakkı olduğunu söyleyerek biterken bizleri engelleri kaldırmaya çağırıyor.
Kapsayıcı Eğitim Tüm Çocukların Hakkıdır
Down Sendromu ya da engelliler konusu için kapsayıcı eğitim üzerinde sık durulmayan, çok önemli bir nokta. Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde Down Sendromu, otizm ya da herhangi bir engele sahip çocukların okullara kabul edilmediğine, “özel eğitim” kanallarına yönlendirildiğine tanık oluyoruz. Oysa, tüm çocukların engel, ırk, dil, din, farklılık gözetmeksizin bir arada olabildiği, aynı ortamda ve birbirlerinden öğrenebildiği kapsayıcı sınıflar çok değerli şeyler.
Araştırmaların da desteklediği üzere kapsayıcı eğitim; herkese fayda sağlayan bir eğitim şekli. Sadece “özel” çocukların en başından itibaren hayata dahil edilmelerine ve gelecekte daha bağımsız bir hayat kurmalarına yardım etmekle kalmıyor; tüm çocuklara, ailelere ve topluma farklılık, hoşgörü, empati, uyum, saygı, yardımlaşma gibi derslerde öğretilmeyen çok önemli öğretiler ve değerler aşılıyor.
Kampanya sosyal medyada #IncludeUsFromTheStart (Bizi başından itibaren dahil edin) etiketiyle destekleniyor.
Künye:
Reklamveren:CoorDown
Kampanya Adı: Include Us From the Start
Reklam Ajansı: Publicis New York
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Andy Bird
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Luca Pannese, Luca Lorenzini
Yaratıcı Yönetmen: Rodrigo Panucci (SY), Alex Abrantes (RY)
Entegre Yapımcı: Jakub Popadiuk
Yetkili Yapım Yöneticisi: Lisa Bifulco
Yönetici Yapımcı: Jennifer Guliner
İş Yönetmeni: Brittany Dursi
Canlandırma / Kurgu: Doug Zaner
Post Prodüksiyon: Elisa Gougoux
Yönetmen: Hadleigh Arnst
Görüntü Yönetmeni: Stephen Frandsen
Honey Miksaj: Conrad Sanguineti, Eric Thompson
Renklendirme: Gene Curley
Müzik: Alessandro Cristofori ve Diego Perugini | Stabbiolo Music
İlüstratör: Richard Allen
İlüstratör Temsilcisi: Gail Gaynin @ Morgan Gaynin
Sanat Yapım: Michelle Findlay
Basın Yapım: Bill Grant
Prodigious Stüdyo Yönetmeni: Glen Fix
Prodigious Stüdyo Sanatçısı: Camilo Francione
Görsel: YouTube