Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dikkat: Bu Video “Üzgünüm” Sözcüğünü Barındırıyor

Dikkat: Bu Video “Üzgünüm” Sözcüğünü Barındırıyor

CDSS "Sorry" sözcüğü içeren videoların önüne girdiği uyarılarla, Down Sendromlu bebek haberi aldığımızda bu kelimeyi kullanmamamız gerektiğini hatırlatıyor.

Canadian Down Syndrome Society, Down Sendromu hakkında yaptığı çarpıcı farkındalık kampanyalarıyla sık sık gündeme geliyor. 2016 yılında Down Sendromu riski taşıyan gebeliklerde anne-babaların endişelerini gidermek amacıyla akıllarına takılan soruları Down Sendromlu gençlerin yanıtladığı “Down Syndrome Answers” isimli, Cannes Lions ödüllü bir kampanya  hazırlanmıştı. Geçtiğimiz yıl ise “Anything But Sorry” kampanyasıyla, çocuğu Down Sendromu ile doğan ailelere kullanılacak en yanlış sözcüğün “Üzgünüm” olduğu vurgulanmıştı. Şimdi ise Dünya Down Sendromu Günü kapsamında aynı konseptin devamı karşımızda.

Canadian Down Syndrome Society için hazırlanan devam videoları, yine “Üzgünüm” sözcüğü üzerine gidiyor. İlk kampanyada çocuğu olan ailelere söylenebilecek sözcükler sıralanırken bunlar arasında “Üzgünüm”ün yer almaması gerektiği anlatılmıştı. Geçtiğimiz yılkı gibi yine Down Sendromlu gençlerin yer aldığı bu seneki kampanya ise Sorry / Üzgünüm’ü kötü bir kelime olarak kurgulayarak film uyarılarına benzer bir sistem yaratıyor.

 üzgünüm_canadian down syndrome society_fcb canada_anything but sorry_s-word_kanada_bigumigu_

Video Önlerine Gelen Uyarılar

Bildiğiniz gibi İngilizce’de bir takım kabul edilemez ya da her ortamda kullanılmaması gereken sözcükler var. Bunlar ilk harfleriyle anılır. F-Word, N-Word, C-Word gibi… Kampanya da “Sorry” sözcüğünü alıp S-Word’e dönüştürüyor. Ve içerisinde “Sorry” kelimesini barındıran video önlerine uyarı formatında girerek izleyeceğiniz videonun çocuğu Down Sendromu ile doğan bir aileyle asla söylenmemesi gereken “S-Word”ü barındırdığı söyleniyor.

Dolayısıyla, Justin Bieber’in “Sorry” veya Demi Lovato’nun “Sorry Not Sorry” şarkılarının videolarında veya pek çok film fragmanı öncesinde preroll olarak bu uyarı videolarını görmeniz mümkün. Bieber ve Lovato, aynı zamanda Spotify üzerinde Canadian Down Syndrome Society sponsorluğundaki, içerdiği “Sorry” sözcüğü nedeniyle “Uygunsuz” olarak işaretlenmiş çalma listelerinde de yer alıyor.

FCB Canada tarafından yaratılan kampanya, pre-roll videolar dışında bir de genel video içeriyor. Bunda ise ne zamanlar “Üzgünüm” diyebileceğiniz örnekleniyor. Geç kaldığınızda veya hata yaptığınızda bunu kullanabilirsiniz diyor gençler. Ama hayır diye devam ediyorlar, Down Sendromlu bir bebek haberi aldığınızda o aileye “Üzgünüm” diyemezsiniz.

Kampanya, “Sorry” kelimesi üzerinden Down Sendromuna ilişkin önyargı ve stigmaları kırmayı hedeflerken kullandığımız sözcüklerle insanları incitmek yerine, bizleri daha kucaklayıcı olmaya çağırıyor. Çocuğu Down Sendromuna sahip ailelere acıyarak bakmak veya üzgün olduğumuzu söylemek yerine bu haberi de herhangi bir bebek doğumu haberi aldığımızdaki coşkuyla karşılamak mümkün. İşin özü elbette bakışımızı değiştirmekte yatıyor.

Kampanya için hazırlanan internet sitesi kampanya videolarının yanı sıra Down Sendromlu çocuk ve gençlerin hikayelerine de yer veriyor.

Künye:

Reklamveren: Canadian Down Syndrome Society
Reklam Ajansı: FCB Canada
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Nancy Crimi-Lamanna, Jeff Hilts
Yaratıcı Grup Yönetmeni: Andrew MacPhee
Reklam Yazarı: Marty Hoefkes, Jon Frier, Morgan Wroot
Sanat Yönetmeni: Michael Morelli, Alisa Sera Garcia
CEO: Tyler Turnbull
Başkan Yardımcısı: Tracy Little, Ricky Jacobs
Müşteri İlişkileri Grup Yönetmeni: Ravi Singh
Müşteri İlişkileri Süpervizörü: Olivia Selbie
Entegre Yapım Yönetmeni: Stef Fabich
Yayın Yapımcısı: Lorrie Zwer
Yetkili Strateji Yönetmeni: Shelley Brown
Planlama Yönetmeni: Eryn LeMesurier
Strateji: Shelagh Hartford
Proje Yönetmeni: Ashley Whitaker, Elizabeth Lane
Teknoloji Yönetmeni: Madara Ranawake
Front End: Florian Adu-Gyamfi
QA Analist: Peter Panchine
Analitik Yöneticisi: Andrew Yang
Yönetmen ve Görüntü Yönetmeni: Scott Drucker
Kamera: Chet Tilokani
Uygulayıcı Yapımcı: Bill Hussey
Ses: Stewart McLean
Saç / Makyaj: Carla McKeever
Kurgu: Rooster Post Production
Yönetici Yapımcı: Yumi Suyama
Kurgucu: Chris Parkins
Kurgu Asistanı: Joey Whitelaw
Transfer: The Vanity
Renklendirme: Andrew Exworth
Online: Fort York
Flame Sanatçısı: Andrew Rolfe
Flame Asistanı: Kevin Asis
Yapımcı: Armen Bunag
Müzik: Grayson Matthews / Vapor RMW
Halkla İlişkiler: Shannon Stephaniuk, Glossy

Görsel: YouTube