Yaratıcıların özgün içerikler üretirken aynı zamanda buradan bir gelir modeli elde etmesi için farklı ek araçlara ihtiyaç duyuluyor. Patreon da bu noktada fark yaratan bir destek sunuyor. 2013 yılında kurulan platform yaklaşık 9 senelik geçmişinden sonra bugün artık 250 binden fazla içerik üreticisinin düzenli bir şekilde gelir elde etmesine imkan tanıyor. Her üreticiden yüzde 5 ile 12 arasında kazanç sağlayan platform, şimdiye kadar dünya çapındaki yaratıcıların 3,5 milyar dolardan fazla gelir elde etmesini sağladı.
Patreon’un hikayesi şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Jack Conte’nin çevrim içi içerikleri ürettiği ilk zamanlara kadar dayanıyor. YouTube üzerinden düzenli gelir elde etmenin mümkün olmadığını farkettikten sonra kendisinin de ihtiyacını hissettiği bu platformu hayata geçirmek üzere girişimlerine başlıyor. SXSW oturumunda da modern dünyada insanlara ulaşmanın, yaratıcı süreçte zamanı doğru kullanmanın ve ilham verici yolları keşfetmenin önemine vurgu yapıyor. Kurucu ortağın oturumda konuştuğu konuları 4 ana maddede özetledik.
Join @jackconte @sxsw for a jolt of self-belief, actionable takeaways to fuel your creativity and reach, and to be more deeply connected to your audience and art! Learn more → https://t.co/ZMcVJ3TWB3
— Patreon (@Patreon) March 10, 2022
Konuşmada öne çıkan başlıklar
- Patreon; sanatçıların, yazarların, müzisyenlerin, film yapımcılarının ve diğer yaratıcıların ürettiği her eser karşılığında ödeme almasını sağlayan bir platform olarak doğmuştu. Conte, her ne kadar sürecin başında abonelik iş modeline karşı olsa da Patreon birinci senesinin sonunda içerik başına ödemeye ek olarak aylık abonelik modelini de sistemine dahil etti. Kurucu her ne kadar orijinal fikrinin bu olmadığını söylese de bu noktada bir atılım yapmalarının mantıklı olduğunu söylüyor. Eğer Patreon bu şekilde hareket etmeseydi bu platformdaki üreticiler zaten kendilerine daha uygun bir model sunan diğer alternatiflere geçiş yapacaktı. Bugün Patreon’daki insanların yüzde 90’ından fazlası aylık abonelik özelliğini kullanıyor.
- Her insanın farklı ihtiyacı, hedefi ve adanmışlık duygusu olduğu için doğru oldukları düşündükleri bir yol hakkında tavsiye vermenin gereksiz olduğu görüşünde Patreon CEO’su. Özgün olmak ve kalıplaşmış düşünce modellerinin dışına çıkmak burada kilit rol oynuyor. Kendi markasını yaratmak isteyenlerin bu yolda atacağı en önemli adımlardan biri de Yarattıkları markanın tasarıma, logosuna, içeriğin görsel düzenine önem göstermek ve bu konuda seçici olmak.
- Sürekli değişen ve çeşitlenen platformlar arasında hedeflenen hayran kitlelerine ve takipçilerine ulaşmak özellikle bu alanda geçimini sağlamak isteyen içerik üreticileri için karmaşık bir süreç. Twitter, YouTube, Instagram, TikTok, Facebook gibi birçok platform ve bu platformların kendilerine özgü bir formatı var. Dolayısıyla her içerik her mecra için uygun olmayabiliyor. Kimilerinde haftalık birkaç içerik paylaşmanız yeterliyken bazı platformlarda günde onlarca içerik paylaşmak gerekebiliyor. Conte, kendisine bu yönde kariyer çizenleri cambazın ipte yürümesine benzetiyor.
- Bir tarafta içerikleri sürekli tüketen büyük bir topluluk öte tarafta ise ne kadar emek verirse versin ya da ne kadar fazla içerik üretirse üretsin karşı tarafı doyuramayan bir yaratıcı topluluk var. Fiziksel etkileşimin yerini bu platformlar aldığı anda gerçeklikten kopuk yalnız bir hayatın içine sürüklenmemek elde değil. Özellikle pandemi süreciyle birlikte herkes toplumsal yaşamında kendi yalnızlığının içine çekiliyor. Yazılar ya da video içerikler bireyin kendi hayatının bir yansımasına dönüştükçe kişiler de kendilerini ve yarattıkları markaları insanların onları görmesini istediği şekilde tasarlıyor. İnternette daha fazla vakit geçirdikçe bu yalnızlık da artıyor. Jack Conte oturumun sonunda herkese şunu hatırlatarak sözlerini bitiriyor: Yalnız olmadığınızı unutmayın.
CEO of #Patreon @jackconte shares his feelings about advice for content creators at #SXSW 2022 pic.twitter.com/sVYM2SZxYC
— SXSW (@sxsw) March 11, 2022