Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tuğba Bayıslan’ın Kaktüs Tutkusu

Tuğba Bayıslan’ın Kaktüs Tutkusu

Grafik tasarımcı Tuğba Bayıslan, nakışla başladığı kaktüs tutkusunu kaktüs illüstrasyonlarıyla sürdürüyor.

Yaratıcı süreçte farklı konulara ve farklı temalara uzun süre tutkuyla bağlanabiliyoruz. Grafik tasarımcı Tuğba Bayıslan için bu tutkunun adı kaktüs. Çalışmaya ara verdiği bir dönemde kaktüslü nakışlar yapmaya başlayan Baysal, çalışmaya başlayınca nakışa vakit ayıramadığından dijital illüstrasyon olarak kaktüs çizmeye devam etmiş.

Nakış kaktüsten illüstrasyon kaktüslere geçiş

Tuğba Bayıslan 1988, Balıkesir doğumlu. İzmir’de okuyup iş hayatına atılan Bayıslan, son 1 yıldır İstanbul’da çalışıyor. Yaklaşık 5 yıldır sektörün içinde olan tasarımcı bir dönem sektörden bıkıp çalışmaya 2 yıl kadar ara vermiş ve kaktüslü işlerine de o dönem başlamış. Güzel sanatlar çıkışlı olan Bayıslan; kendini çizim yapan biri olarak değil, kaktüs çizimi yapan biri olarak nitelendiriyor. Tabi ajansta projelerde çizim yaptığı zamanlar hariç. Kaktüse olan ilgisini ise şöyle açıklıyor: “Kaktüsün diğer bitkilerden farklı olması beni cezbetmişti. Bir arkadaşımın nakış işlemesini görmemle beraber bende çalışmadığım dönemde nakışlı kaktüsler, kolyeler yapmaya başladım. Sektörden uzak olduğum dinlendiğim bir dönemdi nakışla işlemeler yapmak çok iyi gelmişti. Fakat işimi, tasarımı seviyorum o yüzden nakışları illüstrasyona çevirmeye karar verdim. Şu aralar ise çizimlerimle kaktüsün sertliği, farklı olması gibi özellikleriyle kişilik, duygu durumu, dışlanmışlık gibi durumları ifade etmeye yöneldim.”.

“Hem tam zamanlı çalışıp hem de kişisel üretim yapmak çok zor.”

Tasarımcı, son zamanlarda internet üzerinden işlerinin satışını da tekrar yapmaya başlamış. Hem tam zamanlı çalışıp hem de üretim yapmanın oldukça zor olduğunun altını çiziyor. Fakat ajansta her zaman tasarımsal olarak doyurucu işler yapmak mümkün olmadığı için tasarımcı ister istemez kendi kişisel üretimlerine yöneliyor. Bayıslan sektörde çalıştıktan sonra okul bitirme tezini de bu konu üzerine yazmış. Tasarımcının hem maddi hem manevi olarak, sektör, müşteri ilişkilerinin de etkisiyle müellif tasarımcı olmasını irdeleyen afiş tasarımları üretmiş.

Tuğba Bayıslan’ın çalışmalarını Behance, Instagram ve dribbble üzerinden takip edebilirsiniz.

Tuğba Bayıslan’ın Kaktüs Tutkusu Tuğba Bayıslan’ın Kaktüs Tutkusu

Görsel: Tuğba Bayıslan
Manşet görseli düzenlenmiştir.