Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Transları Odağına Alan Bağış Kampanyası

Transları Odağına Alan Bağış Kampanyası

Kızılhaç Rio de Janerio "Transparents" kampanyası ile transları artık kullanmadıkları kıyafetleri bağışlamaya çağırırken hikayelerini de bir belgeselle gündeme taşıyor.

Cinsiyet değiştirme süreci oldukça zorlu bir süreç. Sadece ilaçlar, hormonlar ya da ameliyatın yan etkileri ve sonuçları anlamında değil; bunlar olsun olmasın, süreç psikolojik olarak kolay değil. Operasyon sürecine başlama kararını vermek; büyük bir özgürleşme ve rahatlama sağladığı gibi, kendini yeniden keşfetmek, ortaya koymak ve uyum sağlamak adına büyük çabalar gerektiriyor. Bu süreçte de eski kimliğine dair pek çok şeyi geçmişte bırakmak gerekiyor. Bunlardan biri de kıyafetler.

Red Cross of Rio de Janeiro ise, bu zorlu süreci yaşayan trans kişileri odağına aldığı bağış kampanyasında hem onların hikayelerine yer veriyor, hem de onları artık kullanmadıkları kıyafetleri bağışlamaya davet ediyor. Reklam ajansı Artplan tarafından yaratılan “Transition of Clothes” kapsamında, 1 tonun üzerinde kıyafet toplanmış. Toplanan bu kıyafetler sayesinde yeni kıyafetlere ihtiyaç duyan translara, mültecilere ve evsizlere kıyafet yardımı sağlanmış.

Transların Hikayelerini Aktaran Mini Belgesel

Kampanya süresince çekilen görüntülerle oluşturulan Transparents isimli mini-belgesel ise 4 trans kişinin hikayesini aktararak konu hakkında insanları bilinçlendirmeye ve farkındalık yaratılmasına katkı sağlamış. Jordan Lessa, Kauã Gabriel, Wanessa de Souza ve Maria Eduarda’nın gerçek yaşam hikayelerine yer veren belgesel; sadece cinsiyet değiştirme sürecini değil, bu insanların hayatları boyunca yaşadıkları zorluklara, ebeveynleriyle olan ilişkilerine, alamadıkları desteğe de değiniyor. Bunun yanı sıra yeni cinsiyetleriyle nasıl yeniden doğduklarını da anlatıyor.

transparents_red cross of rio de janeiro_artplan_transitionof clothes_brezilya_bigumigu_ transparents_red cross of rio de janeiro_artplan_transitionof clothes_brezilya_bigumigu_ transparents_red cross of rio de janeiro_artplan_transitionof clothes_brezilya_bigumigu_ transparents_red cross of rio de janeiro_artplan_transitionof clothes_brezilya_bigumigu_

Artplan yaratıcı yönetmeni Ricardo Weitsman, ilk fazdaki kıyafet bağış kampanyasının başarısından sonra trans gerçeğini göstermeye devam ettiklerini belirtiyor. Toplum gözünde çoğu zaman görünmez olan bu insanların gerçekliğini, hayatını, tarihini ve hikayelerini anlatarak güçlü ve benzersiz bir içerik yarattıklarını ve LGBT topluluğuna görünürlük kazandırmayı ve bir ses vermeyi amaçladıklarını söylüyor.

Kampanya hakkında detaylı bilgiye ve Transparents belgeseline kampanya için hazırlanan internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

Künye:

Reklamveren: Red Cross of  Rio de Janeiro
Reklam Ajansı: Artplan
Yaratıcı Yönetmen: Ricardinho Weitsman, Alessandra Sadock, Gustavo Tirre
Sanat Yönetmeni: João Santos, Igor Hermes
Kurgu: Philippe Lacerda, Guilherme Machado, Ricardinho Weitsman
Proje Yönetimi: Julia Bernardes
İçerik ve Etkileşim: Dennys Amaro, Daniela Sabba
Katılım: Ana Paula Sanches, Barbara Diniz
Operasyon Yönetmeni: Ronaldo Martins
RTV: Ana Ourique e Nathalia Dutra
Yapım: Square Pixel
Yönetmen: Raphael Dias
Ses Yapım: Sonido
Şarkı: There Goes My Heart – Clarissa Lopes, Juliana Lopes ve Rae Lopes
Müşteri: Julio Cais, Leonardo Ali, Rene Silva, Laira Rocha, Carlos Henrique Damasceno, Thais Gonçalves, Roberta Nobre
Onay: Luiz Alberto Sampaio

Görsel: YouTube