Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Trafikten Etkilenmeyen Ambulans

Trafikten Etkilenmeyen Ambulans

The Median AMB, bölünmüş yolun ortasından giden bir ambulans olarak trafiğe takılmadan hayat kurtarmayı hedefliyor.

Kentlerde artan nüfus yoğunluğu, trafik sorununu da gitgide içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Trafiğin neden olduğu en hayati sorun ise ilk yardım ekiplerinin olay yerine zamanında ulaşmasına engel olması. Ambulansların teoride geçiş üstünlükleri olsa da arap saçına dönmüş, sürücülerin kurallara uymadığı bir trafikte yol verme metodları geçersiz kalıyor. Hatta ambulansın arkasına takılıp trafik sıkışıklığını aşmaya çalışan sürücülere bile üzülerek şahit oluyoruz. Ekvador’un Quayaquil şehrinde ambulansların tüm radyolara aynı anda yayın yapabildiği Radio Ambulance projesine bu soruna yönelik bir çözüm olarak yer vermiştik. The Median AMB ise soruna tasarım açısından yaklaşan bir proje olarak dikkat çekiyor.

The Median AMB: Trafikten Etkilenmeyen Ambulans

Bölünmüş yolun ortasından gidiyor

The Median AMB, özel bir ambulans konsepti. Rutin veya kaza nedeniyle oluşan trafik tıkanıklığına takılmıyor, dosdoğru hedefine ilerliyor. Çünkü bölünmüş yolun ortasından gidiyor. Araç tek raylı sistem benzeri bir yaklaşımla, yol bölücü üzerinde hareket ediyor. İki yanında akan trafiğin ortasında rahatlıkla ilerleyebilecek kadar küçük. İki tarafında da sürgülü kapı bulunuyor. Yaralı araç içine alındıktan sonra en yakın hastaneye götürebilecek standart bir ambulansa ulaştırılıyor.

Koreli tasarım ekibi Hong Seonghwan, Lee Hyungtaek, Lee Taekkyung ve Song Yoojin tarafından yaratılan konsept tasarım, 2018’de Red Dot Design Concept Award ödülü almış.

The Median AMB: Trafikten Etkilenmeyen Ambulans

Görsel: reddot