Bilim kurgu ve fantastik türünde izlediklerimiz ya da okuduklarımız hep ufkumuzu genişletiyor. Bazıları gerçeğe yakın oluyor Black Mirror gibi, bazıları da fantastik oluyor Bright gibi. Düşen melekler, orklar, büyücüler bunlar hep bu dünyada olmasını istediğimiz ve “ya dünya bu kadar gerçekçi olmamalı” diye olmasını umduğumuz detaylar. İstemez miydik biz de Peron 9¾‘ten geçelim ve seçmen şapka bizi binamıza yerleştirsin? Ya da 100 yıl sonra doğsaydık ve Ay’a gitmek Kaş’a gitmekle aynı minvalde olsun? Dünyanın her zamanı tabii ki güzel kendi içinde ama olmayanı arzulamak da ne yazık ki insanın hep içinde.
“The Name That Separates” kısa filmi de çok çok uzak olmayan yakın bir gelecekte geçiyor. Gelecekte “Varlık” adı verilen doğaüstü olaylar yaşanmıştır. CIA “Gözlemciler” adını verdiği özel bir araştırma ekibi kurmuştur. Ekip Varlık’ın ipuçlarını takip edip yerini araştırmaktadır. Gözlemciler Leah adında bir kadınla tanışırlar. Leah yaşanan bu doğaüstü olaylardan hayatta kalan tek tanıktır.
Neden Leah Ve Neden Hayatta?
Gözlemcilerin Leah’ı sorgulaması sırasında biz de Leah ile birlikte süreci hatırlarız. Gözlemciler ve Leah kendisine aynı soruyu sorar: “Varlık neden Leah’ı yaşaması için seçti ve hayatta bıraktı”. Leah gizemli Varlık ile tanışmasını hatırlar, yağmurlu bir günde ara bir sokakta tanışmışlardır. Sanıyorum yönetmen ve yazar Matthew P. Rojas bu kısa film ile “Gözlemciler” serisine bir başlangıç yaptı.
Filmin yönetmeni ve yazarı olan Matthew P. Rojas, “The Name That Separates” filminde geleneksel inanç üzerine kurulu filmlerin sınırlarını zorlamak istiyor. İncil’de Yaradılış 32’de geçen Yakup ve meleğin güreşmesi sembolünü yeni bir perspektifle değerlendiriyor film ekibi. İncil’de yol kenarında insan kılığına girmiş melek, Yakup’u güreşe davet ediyor ve Yakup onu yeniyor. Filmde de benzer bir mantık var. Tek hayatta kalan Leah, Varlık’la olan kavgasında Yakup konumunda oluyor.
“The Name of Separates” bir serinin başlangıcı olabilecek bir kısa film. Çok ne olduğunu belli etmiyor ucu açık başlayıp öyle bitiriyor ama yine de sahneleri güzel çekilmiş ve keyifle izlenebilecek bir kısa. Ama kişisel olarak ben bu filme bilim kurgu diyemem, yakın gelecek fantastiği diyebilirim.
Görsel: Vimeo