Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tasarımın Sınırlarını Zorlayan Mobilyalar

Tasarımın Sınırlarını Zorlayan Mobilyalar

Serban Ionescu, bir çocuk tarafından gerçek dünyaya çizilmiş gibi duran benzersiz mobilyalar tasarlıyor.

Mobilya dünyasında beli bir sözü, esprisi ve estetik farklılığı olan işlere sık rastlanmıyor. Chris Wolston’ın koltuklara insansı özellikler eklediği muzip serisi Nalgona Chair, Henk Verhoeff’un çizgi filmlerin dünyasından gerçek dünyaya düşmüş gibi duran dolapları, Porky Hefer’in insanlar için tasarladığı kuş yuvaları farklılıklarıyla akıllara kazınan örneklerdendi. Serban Ionescu da adeta alışık olduğumuz mobilya tasarım sınırlarına isyan ediyor ve bu sınırların çok ötesine geçiyor.

Serban Ionescu

Alaycı, karmakarışık ve deli

Serban Ionescu‘nun tasarladığı neredeyse her mobilyanın bir yüzü ve benzersiz bir kişiliği var. Sanki çocukların el koyduğu bir fabrikanın montaj hattından çıkmış ürünler bunlar. Oysa hepsi işlevsel. Bazıları ise bir çocuk tarafından gerçek dünyaya pastel boyayla çizilmiş gibi duruyor. Tuhaf bir şekilde birbiriyle bağlantısı olmayan parçaları yan yana getirmiş Ionescu.

En çok dikkat çeken işleri ahşap ve yassı metal plakalarla yaptığı mobilyalar. “Bir çizim, siz onun başka bir şey olmasını isteyinceye kadar sadece bir çizimdir” diyor tasarımcı. CNC lazer kesim yoluyla çeliğe çevrilen çizgi çalışması, o kadar hassas ve titrek bir nüansla korunuyor ki, çizilmiş fantezi ile yapılmış gerçeklik arasındaki mesafe flulaşıyor. Mimari pratikte çizimler, direktiflerinin yürürlüğe girdiği oranda geçerliliğini kaybederken, Ionescu’nun çalışmalarında bunun tersi geçerli. Bu yaklaşım bana Luca Boscardin’in Animal Factory adlı oyun parkı yerleştirmesini anımsattı. Boscardin de aynı mantıkla çizimlerini dev kamusal alan mobilyalarına dönüştürmüştü.

Sacın boyutsuz yapısı ve onu renklendirme cesareti göstermesi, esrarengiz bir gerçek dışılık hissi veriyor tasarımlara. Bu da, görsel sanatlarda temsil ve malzeme arasındaki sınırı koruma kaygısının yıpranmış olabileceğine işaret ediyor. Bu açıdan bakarsak yalnızca mobilya tasarımcılarının değil, her alandan yaratıcının Serban Ionescu’nun çalışmalarından çok şey öğrenebileceğini görüyoruz. Zamanın ruhunu yakalamak adına tabii.

Romanya doğumlu olan ve Brooklyn’de kariyerini sürdüren sanatçı, şu sıralar Apartamento tarafından yayınlanan ve son beş yıldaki eserlerini içeren A Thing On A Table In A House adlı heykelsi kitabıyla gündemde.

Serban Ionescu Serban Ionescu Serban Ionescu

Görsel: Instagram