Farklı türlerde tanınmış müzisyenlerden sonra farklı alanlarda çalışan tasarımcıların 2214 enstrümanlarıyla ilgili tahminleri…
“Prophet 2214”
Müzik teknolojileri alanının öncü isimlerinden Dave Smith, o dönemin synth tasarımını tarif etti. Klavye sabit olsa da tasarım en çok kullanıcı ara yüzü anlamında fark yaratacak. Tasarım için ekran vazifesi gören uçtan uca bir panel hayal ediyor.
Ekranların esnek enstrüman ara yüzleri için mükemmel, dokunsal geri bildirimler içinse berbat olduğunu söyleyen Smith, berbatlığın nedeni olarak da sanal kaydırma butonunun ancak bakılarak hareket etmesini gösterdi.
2214’e kadar da mekanik anlamda üç boyutlu ekranlar olacak. Kontrol konumlama ve kolay kaydırma için köşeleri yükseltilebilecek veya alçaltılabilecek kanallar yaratılacak. Sentez dijital olabileceği gibi belki analog kadar da güzel olabilecek. Kişi birtakım algoritmalar seçebilecek ve modeller makro kontrollerle basitleştirilerek daha anlaşılır ve uyarlanabilir hale gelecek.
Tasarımda her şey kablosuz ve otomatik algılanabilir nitelikte olacak. AC kablo yerine de dahili pil aleti haftalar boyunca götürebilecek ve otomatik olarak şarj edilebilecek.
“Summer”
Ödüllü endüstriyel tasarımcı Konstantin Grcic sesi mırıldanmaya benzer, nefes alan bir enstrüman tarif etmiş. Nerede kullanıldığına dair soruya ise My Own Private Idaho filminin adıyla cevap vermiş.
“Post Singularity”
Projedeki tahminleri görselleştiren grafik tasarımcı Kim Laughton da tahminlerini paylaşanlar arasında. Laughton, Ray Kurzweil’in öngörülerini göz önünde bulundurarak 2214’te dünya üzerinde insan ve enstrümanın kalmayacağını söylüyor. Adını müzik diyebileceklerimiz de sadece bilgisayardaki ışık akışında bulunabilecek.
Bilgisayarlar madde ve enerji için gereken kaynakları elde etmek için en etkili şekli alacak. Bu da kimsenin şahidi olamayacağı sürreal ve yarı organik görünümlü bir manzaraya yol açacak.
Tahminlerini aktaranlar müzisyen ve tasarımcılarla sınırlı değildi. Geri kalan tahminleri de son yazımızda aktaracağız.