Londralı tasarımcı Peter Marigold’un geliştirdiği FORMcard, sıcak suyun içinde yumuşayıp kolayca tekrar şekillendirilebilen; yapıştırıcı olarak ya da tamir işlemlerinde köprü olarak kullanılabilen, gerektiğinde oyun hamuru gibi yoğurup istenilen formda ekipman haline getirilebilen ısıya duyarlı bir malzeme.
Kredi kartı büyüklüğündeki FORMcard‘ları eritip, ihtiyacınız kadarını kesip ucu, kenarı kırılmış alet edevatı, oyuncağı geçici süreyle tamir edebiliyor ya da örneğin akıllı telefonunuzu masada ayakta tutabilecek sağlamlıkta bir altlık yapabiliyorsunuz. Aynı şekilde bebekli evlerde masaların, kapıların sivri uçları kaplanabilir, ya da maket bıçağı tarzındaki kesici aletlerin ucuna yapıştırılabilir. Ürünün güzel ve işlevsel yanı; sıcak suyla temas edince yumuşayıp kolayca şekillendirilse de kuruduğunda da bir o kadar sağlam olması.
Nişasta bazlı biyoplastikten yapılan kartların çantaya veya cüzdana atıp gezdirebileceğiniz ölçülere sahip olması ve yapışkan ya da bulaşan bir madde olmaması da ürünü kullanışlı kılan özelliklerden. FORMcard’lar, günlük hayatta başımıza gelen aksiliklere karşı da pratik şekilde çözüm olabilir. Mesela dışarıdayken çat diye kırılıveren şemsiyenizi geçici olarak tekrar kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
Doğada çözünürlük ve gıda güvenliğine uygunluk kriterlerinde geliştirilen ürün, seri üretim için Kickstarter’da fon arayışında.
Daha önce bahsettiğimiz Sugru’yu hatırlarsınız. Sugru da, FORMcard’la aynı amaca hizmet etmek üzere tasarlanmış hamur yapıda bir malzemeydi. Haberi hatırlamak isterseniz, şurada
Görsel; kickstarter