Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Super Bowl’dan Notlar

Super Bowl’dan Notlar

Super Bowl XLVIII sırasında markalarla ilgili yaşananlar.

Dün gece yarısı Türkiye saatiyle 01.30’da başlayan NFL kupa finali Super Bowl’u Twitter’dan takip ettim. Gözüme çarpanları buradan iletmek istiyorum. Reklam filmlerini topluca burada bulabilirsiniz.

  • Markalar artık Super Bowl reklamlarını maçtan çok önce internetten yayınlayarak viral etkiyi başa çekmek istiyor, bu nedenle birçok reklam filmi insanların hafta içinde intenetten izlediği filmlerdi.
  • Halk tarafından en çok beğenilen film Budweiser’in Puppy Love reklamı oldu (aşağıda izleyebilirsiniz). Reklamcılar da bu filmi beğendiler.
  • Coca-Cola, Ford gibi bir kaç marka ise reklam filmlerini bir sürpriz olarak maç yayınına bırakmayı tercih ettiler, bu da ilk izleme etkisi açısından önemli bir stratejik hamleydi (Coca-Cola filmi aşağıda).
  • Coca-Cola‘nın reklam filmi It’s Beautiful, içinde eşcinsel bir ebeveyin çift, başörtülü genç kızlar gibi ortalama ABD izleyicisi için oldukça cesur sayılabilecek detaylar içeriyordu ve bu cesareti yüzünden bir şekilde diğer reklamlar arasından sıyrıldı bence, reklam filminin aldığı farklı tepkilerin bir derlemesi burada.
  • Super Bowl tüm dünyada saniye başı fiyatı en yüksek TV etkinliği, bu nedenle reklam zamanı satın alan markalar, filmlerini göstermeseler bile bunun PR çalışmasını yapıyor genellikle.
  • Maserati, önceden hiçbir PR çalışması yapmadan sürpriz bir şekilde reklam filmini gösterdi ve bir ara ABD’nin TT listesinde 4 ayrı maddeyle yer almayı başardı (reklam filmi aşağıda).
  • Bu yıl reklam filmleri genel olarak beğenilmedi, önceki yıllara göre yavan bulundu.
  • Squarespace gibi firmaların reklamları bir grup tarafından çok beğenildi, bir grup tarafından nefret edildi (aşağıda izleyebilirsiniz).
  • Markaların sosyal medya iletişimleri de genel olarak ilgi çekmedi.
Sosyal medyada etkinlik büyük bir etki yarattı. Twitter’ın açıkladığı veriye göre 24,9 milyon Super Bowl’la ilgili tweet gönderildi yayın boyunca.
Bu tweetlerin saate ve dolayısıyla oyundaki hangi ana denk düştüğüyle ilgili açıklanan veri de şöyle:
Gerçek-zamanlı pazarlama adı altında artık görmeye alıştığımız marka Twitter gönderileri de ilgi çekebilmek için yarıştılar ama kayda değer bir etki yaratabilen marka olmadı. Konuyla ilgili Tom Fishburne’ün karikatürü hikayeyi özetliyor aslında:
Geçtiğimiz yıl gerçek-zamanlı pazarlamanın en önemli oyuncusu olan Oreo markası ise ilginç bir strateji ile maç sırasında bir çalışma yapmayacağını duyurdu:
Sosyal medyanın yeni modası olan marka muhabbeti konusunda Tide’ın bir girişimi dikkat çekti. Cheerios’un reklam filmi (aşağıda izleyebilirsiniz) üzerine Tide şu tweeti paylaştı:

Öne Çıkan Reklamlar
Budweiser – Puppy Love
Ajans: Anomaly
https://www.youtube.com/watch?v=uQB7QRyF4p4
Coca-Cola – It’s Beautiful
Ajans: Wieden + Kennedy
https://www.youtube.com/watch?v=443Vy3I0gJs
Squarespace – A Better Web Awaits
Ajans: In-house
Maserati – Strike
Wieden + Kennedy
https://www.youtube.com/watch?v=KmpiwU50f5w
Cheerios – Gracie
Ajans: Saatchi & Saatchi
https://www.youtube.com/watch?v=LKuQrKeGe6g