Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo’nun Tekinsiz Yüzü

Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo’nun Tekinsiz Yüzü

Amber Ma, "Pinocchio Forest" adlı projesinde Pinokyo'nun hikayesindeki karanlık noktaları illüstrasyonlarıyla sorguluyor.

Klasik çocuk hikayeleri ve masallar günümüzde sık sık eleştirilere konu oluyor. Bugün paylaştığımız Audi’nin Ever After adlı fimi, bu durumu gözler önüne seren önemli örneklerden biriydi. Filmde küçük bir kız, yakışıklı prens tarafından kurtarılmayı bekleyen narin ve kırılgan yaratıklar değil; bağımsız, güçlü ve cesur figürler hayal ediyor. Böylece babasının anlattığı hikayeleri, kendi hayal gücüyle, cinsiyetçilikten uzak bir yaklaşımla yeniden yazıyor. Çocuk hikayelerini derin bir bakış açısıyla sorgulayan bir başka isim ise New Yorklu sanatçı ve illüstratör Amber Ma. Sanatçı, illüstrasyonlarında klasik çocuk hikayelerinden ilham alıyor ancak bu hikayelere hayal gücüyle karanlık elementler ekleyerek kendi hikayelerini yaratıyor.

Pinokyo’nun hikayesi hakkında derin sorular soran görsel bir araştırma

Amber Ma’nın kurgu tekniğini anlamak için Pinocchio Forest (Pinokyo ormanı) adlı serisi güzel bir örnek. Adından da anlaşıldığı gibi bu seri, İtalyan yazar Carlo Collodi’nin 1881’de yazdığı klasik çocuk romanı Pinokyo’yu esas alıyor. Amber Ma bu serideki çizimlerinde, Pinokyo’nun uzun burnunun etrafında dönen efsaneyi görsel olarak araştırıyor ve hikayenin karanlık yönlerine işaret ediyor. Sanatçının malzeme olarak suluboya ve sumi mürekkebi tercih ediyor olması, yarı saydam efektlerle bu görsel araştırmayı mümkün hale getiriyor. Dolayısıyla suluboya, tekinsiz bir görsel dil yaratmasında oldukça etkili görünüyor. Amber Ma, Pinokyo hikayesini olduğu gibi resimlemek yerine, Pinokyo’nun uzun burnu ve yalan söyleme özelliği hakkında felsefi sorular yöneltiyor: Yalan nedir? Yalanın genellikle negatif bir tutum olduğu düşünülür. Ama bazen yalan söylemeye mecbur kalırız. Bazen kendimizi korumak veya sevdiklerimizin endişelerini dindirmek için yalan söylemeyi tercih ederiz. O halde sevdiklerimizi hem koruyan hem de onların kalbini rahatlıkla kırabilecek yalan kavramının gerçek misyonu nedir? Amber Ma çizgileriyle yarattığı sevimli ve narin dünyanın ortasında bu türden ağır sorular saklıyor. Hatta Pinokyo’yu Adem ile Havva gibi başka mitlerle kesiştirerek yalan kavramını farklı bağlamlarda düşünmeye davet ediyor.

Amber Ma’nın Pinocchio Forest serisini aşağıda görebilir, daha fazlası için Bahance, Instagram ve Facebook üzerinden sanatçıyı takip edebilirsiniz.

Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo'nun Tekinsiz Yüzü Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo'nun Tekinsiz Yüzü Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo'nun Tekinsiz Yüzü Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo'nun Tekinsiz Yüzü Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo'nun Tekinsiz Yüzü Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo'nun Tekinsiz Yüzü Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo'nun Tekinsiz Yüzü Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo'nun Tekinsiz Yüzü Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo'nun Tekinsiz Yüzü Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo'nun Tekinsiz Yüzü Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo'nun Tekinsiz Yüzü Suluboya İllüstrasyonlarla Pinokyo'nun Tekinsiz Yüzü

Görsel: Amber Ma