Sony, kutu tasarımlarını son zamanlarda paket tasarımlarında köklü değişiklikler yapıyor. Kısa süre önce, minimum mürekkep ve renk kullanılmış %100 kağıt ambalajlara geçiş yapmıştı. Şimdi de nakliye sürecinin gezegenimiz için yarattığı zararı azaltan bir paketleme çözümü geliştirdi. Tetris oyunundaki formlara benzeyen bu paketler, nakliye araçlarında ayrılan alanı boşluk bırakmadan daha iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlıyor. Böylece tek seferde daha fazla ürün taşınabilecek.
Sony’nin hedefi çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak
İlk ele alınan ürün serisi, Sony’nin Sound Bar ürünleri. Bu ürünler televizyon ekranları ve dizüstü bilgisayarların aksine, uzun bir hoparlör ve kutu benzeri bir subwoofer ile birlikte paketlenmek zorunda. Bu ürünler, normal kutulara sığdırılamıyordu ve kutu büyütülmeden güvenli bir şekilde de taşınamıyordu. Kutulardaki boşluğun yarısı, teslimat sırasındaki etkiyi yumuşatmak için hava veya ambalaj malzemeleriyle dolduruluyordu. Dolayısıyla Sound Bar serisi nakliye sırasında tek başına önemli miktarda yer ve ambalaj malzemesi israfı yapmasına sebep oluyordu. Bu yer israfı ve ambalaj atıkları, çevre üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip.
Biraz daha parantez açarsak; Sony’nin bu ses sistemi ürünlerinin Malezya’daki fabrikasından limana kamyonla yaptığı 25 millik yolculuğun ve gemiyle ABD’ye katettiği 9.000 mil yolun karbon maliyetini de hesaba kattığını söyleyebiliriz.
Şimdi Tetris benzeri bu tasarım yaklaşımıyla paketler birer yapboz parçası misali istiflenebilecek. Fotoğrafta görülen L şeklindeki parçalarla Sony, kutu başına 12,34 kg CO2 ile bir palete 600 kutu sığdırabilecek. Oysa eski paketlerle kutu başına 14,46 kg CO2 ile ağırlıktaki bir palete yalnızca 380 standart kutuyu sığdırabiliyordu.
Sony, bu Sound Bar ünitelerinin de çevre dostu olduğunu vurguluyor. Akustik mühendisleriyle çalışarak ses kalitesini etkilemeyecek bir yaklaşımla geri dönüştürülmüş plastikten üretim yapmışlar.
Elbette çoğu şirket gibi Sony’nin de sürdürülebilir prensipleri doğrultusunda yenilikler yapması hoş. Yine de hiç de yeterli olmadığını hepimiz içimizde bir yerlerde hissediyoruz. İdeal bir dünya düzenine erişmesi için insanlığın önünde çok fazla yol var gibi görünüyor. Neden bu ürünler Malezya’da üretiliyor? Neden dünyada merkez ve çevre şeklinde gelişmiş ve geri kalmış bölge ayrımı sürüyor? Neden her bölge kendi ihtiyacını yerelde kendi kendine yetecek şekilde karşılayamıyor? İnsanların okyanusların ötesinden gelen bir Sound Bar edinmesi kaliteli ses ve müzik dinleme deneyimi için tek çözüm mü? 3B baskıyla ürün sahibi olmak gibi daha demokratik ve çevreci çözümler neden hala yaygınlaşmıyor? Yorumu size bırakıyorum.
Görsel: Sony