Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Strafor Yerine Tahıl Kabukları

Strafor Yerine Tahıl Kabukları

Proservation, tahıl kabuklarından ürettiği "Recou" isimli ambalaj malzemesinin straforun yerini almasını hedefliyor.

Tasarımcılar ve araştırmacılar plastiği tüketim zincirinden çıkarmak için canla başla çalışıyor. Bu alandaki yeniliklere şuradan  göz atabilirsiniz. Ancak tüm çabalara rağmen bu malzeme, ambalaj ve paketleme sektöründe hâlâ oldukça büyük bir rol oynamaya devam ediyor. Streç film, baloncuklu ambalaj, bant, strafor gibi plastik içerikli paketleme malzemeleri de ne yazık ki hâlâ hayatımızda… Bu durumun farkında olan Almanya merkezli girişim Proservation, ambalajlarda strafor yerine alternatif bir ürün üzerinde çalışıyor. Strafor yerine önerdikleri malzeme ise tahıl kepeği. Tahıl tanelerinin en dış kısmını oluşturan kabuğa kepek deniliyor.

Bir ürünün ambalajı, onun fabrikadan tüketiciye olan yolculuğunu sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmesini sağlamak zorunda. Ancak bu yolculuğu yaptıktan sonra ürünün ambalajı çöpe dönüşüyor. Dünya nüfusu ve her gün ne kadar ürün satıldığı hesaba katılırsa zaten durumun ciddiyeti ortaya çıkıyor. Elbette, karton kutuları geri dönüştürmek daha kolay ve hatta bu argümanı baloncuklu ambalajlara kadar genişletmek de mümkün. Ancak kalıplanmış strafor parçalarını yeniden kullanmak neredeyse imkansız. Belirli bir ürünü güvende tutmak için özel olarak tasarlanan bu malzemeler ikinci bir hayata sahip olamıyor.

Tahıl kabuklarını ileri dönüştürerek elde edilen %100 organik ürün

Proservation’ın çözümü Recou adı verilen ve tahıl kabuğundan yapılan kalıplanmış bir ambalaj malzemesi. Tahıllar hasat edildiğinde kabuk ve saman çıkarılıp atılıyor, yakılıyor veya hayvan yatağı olarak kullanılıyor. Proservation’ın akıllı bir alternatif çözümü var: Bu kabuğu, straforun işini yapan, aynı zamanda biyolojik olarak parçalanabilen, yumuşak, darbeye dayanıklı bir malzemeye dönüştürmek. Kabuklar, özel bir biyo bazlı bağlayıcı kullanılarak birbirine bağlanıyor. Ürünün geneli straforla aynı özelliklere sahip ancak kolaylıkla doğaya karışabiliyor. Hatta gübre olarak da kullanılabiliyor.

“Özel olarak geliştirdiğimiz ekolojik bağlayıcımız sayesinde RECOU istenildiği gibi şekillendirilebiliyor. Karşılaştırılabilir malzeme özellikleri nedeniyle EPS (Strafor) gibi petrokimyasal ambalajlama çözümlerinin yerini alma potansiyeline sahip ve birçok uygulama için ekolojik açıdan sağlam bir alternatif temsil ediyor” diyor Proservation.

Proservation, Recou’nun mevcut ambalaj ekosisteminde tonlarcası kullanılan straforun yerini alabileceğini umuyor. Malzeme, tek bir kabuğun boyutu göz önüne alındığında birkaç sınırlamayla da olsa, tıpkı strafor gibi kalıplanabilme özelliğine sahip. Her bir parçanın yapımı 6-8 saat sürüyor ve genel olarak ürünün yoğunluğu 120 ila 150 kg/m³ arasında. Straforun ağırlığının neredeyse %70 daha az olduğu göz önüne alındığında bu, önemli bir sınırlayıcı faktör gibi görünüyor. Recou ayrıca neme ve rutubete karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış. Bir haftaya kadar %70 nemde saklandığında hiçbir küf belirtisi göstermemiş. “Ancak malzeme kalıcı olarak yüksek neme veya neme maruz kalırsa ayrışma süreci başlar ve küf oluşabilir. “diyor şirket.

Şirket, 2024 yılında bir endüstriyel tesisin faaliyete geçmesini ve straforun bu eşsiz atıksız biyo bazlı alternatifinin üretimini artırmayı heefliyor.

Görsel: Proservation