Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sokak Hayvanlarının Gözünden Onların Hayatı: Empati

Sokak Hayvanlarının Gözünden Onların Hayatı: Empati

Kübra Kayabaşlı ve Mustafa Bayralı'nın projesi Empati, sokak hayvanların gündelik hayatında karşılaştığı zorlukları onların gözünden ele alıyor.

Sokak hayvanları barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar dahil pek çok durumda yaşamını yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Birçok marka ve belediye sokak hayvanları için özellikle kış aylarında barınaklar hazırlıyor. Bunların dışında bizim de haberini yaptığımız Taps Bebek ve Getir gibi bazı şirketler sokak hayvanların beslenmesine katkı sağlayacak projeler hazırlıyor. Tüm bu hayvan sever insanların ürettiği projelere rağmen sokak hayvanlarının hayatı göründüğü kadar kolay geçmiyor. İşte bu duruma dikkat çekmek isteyen Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu grafik tasarımcısı Mustafa Bayralı ve aynı fakülteden Kübra Kayabaşlı’nın projesi olan Empati sokak hayvanlarını konu ediniyor.

“Empati” hayvanların hem sesi hem gözü oluyor.

Sosyal farkındalık oluşturmayı amaçlayan projenin çıkış noktası hayvanların gözünden onların gündelik hayatlarını görebilme amacı olmuş. İnsanların sokak hayvanları ile empati kurmasını hedefleyen Mustafa ve Kübra proje ile hayvanların hem sesi hem gözü oluyor. Kamera çekimlerinin sokak hayvanlarının gündelik hayatını onların gözünden yansıtması insanların onlarla bağ kurmasını sağlıyor. Ayrıca dublajla hayvanların sesi olan insanlar, onların gün içerisinde yaşadıkları zorlukları dile getiriyor. Proje, kötü muamele, dikkatsiz sürücüler, zorlu hava koşulları, yetersiz beslenme ve bilinçsizlik gibi konu başlıklarını irdeliyor .

Videoda verilen bilgilere göre; her yıl 10 bini aşkın sokak canlısı sürücülerin dikkatsizliği yüzünden yaşamını yitiriyor. Yılda 50 bin dolayında canlının insanların  kötü muamelesine maruz kaldığı tahmin ediliyor. Sokak hayvanların yetersiz beslenmesi ve zorlu hava şartlarında barınacak yer bulmaması da birçok canlının yaşamını yitirmesine sebebiyet veriyor. Geçen yıl 200 civarında sokak hayvanı olumsuz hava koşullarından barınacak güvenli bir alanı olmadığı için hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Ayrıca yılda ortalama 3 bin dolayında canlı, yetersiz beslenme ve buna bağlı hastalıklardan dolayı yaşamını yitiriyor.

Tüm bu problemlere dikkat çeken Mustafa ve Kübra hazırladıkları proje ile insanların sokak hayvanlarıyla empati kurmaya çağırıyor.

Künye

Kamera: Kübra Kayabaşlı, Mustafa Bayralı

Dublaj

Misha: Sidar Polat
Paşa: Demet Gündoğar
Çakıl: Gökhan Işık
Maskot: Kübra Kayabaşlı
Haydut: Gökhan Işık
Duman: Furkan Gül
Krema: Mustafa Bayralı
Pankek: Gökhan Işık

Görsel: Vimeo