Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Snapchat CEO’su Evan Spiegel ile Sohbet [Cannes Lions 2015]

Snapchat CEO’su Evan Spiegel ile Sohbet [Cannes Lions 2015]

Cosmopolitan yetkili editörü Joanna Coles, Snapchat'in kurucusu Evan Spiegel ile uygulamanın dünü, bugünü ve geleceği üzerine konuştu.

Cosmopolitan yetkili editörü Joanna Coles ve Snapchat’in kurucusu Evan Spiegel arasında geçen sohbet, Snapchat’in gelişimi ve yarattığı medya formatına odaklanıyor. Kullanıcı alışkanlıkları ve sunumuyla Snapchat benzerleri arasından sıyrılan ve modern iletişimin alternatif aracı haline geldi.

Sunumun sonuç önermesi: Spiegel, üretim sürecinde eğlenmeyi ve sürekli yeni şeyler denemeyi ilke edinmiş. Fakat her bulduğu fikri markasına yansıtmıyor. Hatta büyük bir kısmını çöpe atıyor. Bu da Snapchat’e dinamizm kazandırıyor.

Başta basit bir fotoğraf gönderme uygulaması olarak geliştirilen Snapchat, zaman içinde bu formattan uzaklaşıp görsellerle anlık mesajlaşma formatına kaydı. İlk formatından ötürü uygulama, Picaboo ismiyle yayınlanmıştı. Formatın değişmesiyle yapılan ilk güncelleme de isminin değişmesi olmuştu.

Snapchat, karşılıklı iletişim dışında kullanıcılarına sunduğu iki farklı araç bulunuyor. Story ve Discover. Kullanıcıların çektiği “snap”leri tüm takipçileriyle paylaştığı Story’ler, büyük ölçekli iletişim sağlayarak bir bildirim merkezine dönüştü. Ünlü isimler özel içeriklerini veya günlük hayatlarını paylaşırken diğer kullanıcılar da kendi yaşamlarını haber bülteni gibi derleyerek paylaşıyor.

Story ürününün, diğer sosyal ağlardaki haber kaynaklarına göre nasıl farklılaştığı konusuna değiniyor Joanna Coles. Spiegel, Story arayüzündeki içeriklerin kişiye göre filtrelenmiş ve kronolojik yapısıyla aktığı için üretildiği gibi tüketilmesini sağlıyor. Bu da diğer sosyal ağların tüketim yapısından farklı bir noktaya sahip olmasına neden oluyor.

Kullanıcılar için, insanlar için ürün geliştirmenin öncelikli hedefleri olduğunu ve markaların da bu yapıya uyum sağladığının altını çiziyor Spiegel. Markalar uzun vadeli planlar ve stratejiler kurgularken insanlar her güne farklı uyanıyor. Bunun yarattığı dinamizm de Snapchat’in kullanım alışkanlığını ve iletişim yöntemini şekillendiriyor.

27 Ocak 2015’te Snapchat yeni servisi olan Discover’ı yayınladı. 12 kanalın yer aldığı serviste her bir kanalın günlük derlemelerinden oluşan içerikler yer alıyor. Discover’daki içeriğin özenli derlemelerden oluşması, markalar ve reklamlar için de doğal bir kanal oluşturuyor. Babalar Günü’nde yayınlanan 4 saniyelik bir reklam kuşağı da bu içeriğin arasında harmanlanarak reklamverene doğal iletişim dili kazandırıyor.

Oturumun sonunda gelen soruyla Snapchat, gelecek dönemde içerik ve iletişim alanında yeni iş gelişmelerin yapılacağı duyuruldu.

Bigumigu Cannes Lions 2015’in medya partnerleri arasında yer alıyor.

Görsel; Bigumigu