Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cannes Lions 2015’te Neler Olacak?

Cannes Lions 2015’te Neler Olacak?

62. Cannes Lions öncesinde bilmeniz gereken detaylar.

Hafta sonundan itibaren yedi gün boyunca yaratıcı sektörün nabzını tutacak Cannes Lions‘u Akbank’ın katkılarıyla aktarmaya devam edeceğiz. Bu yıl 1500 firmadan üç binden fazla pazarlamacının festivale katılması bekleniyor. Festival öncesinde şimdiye kadar bilinen önemli detaylar ise burada;

  • Önceden efsanevi reklamcı Sir John Hegarty, Publicis Group başkanı Maurice Lévy, Snapchat kurucusu Evan Spiegel, dünya çapında ağ kurucusu Sir Tim Berness Lee, Marilyn Manson, Pharrell Williams, David Guetta gibi isimlerin ön plana çıkan konuşmacılar arasında olduğunu duyurmuştuk. Son olarak bu isimlere bilişsel sinirbilimci Dr. Itiel Dror, Al Gore, Sir Martin Sorrell, Jamie Oliver, Monica Lewinsky ve Kim Kardashian West de eklendi.
  • Programını buradan inceleyebileceğiniz Cannes Lions’da yapay zeka ve robotların pazarlama alanındaki yeri, perakende sektörünün sanal gerçeğe taşınması, sinematik sanal gerçekliğin potansiyelleri, Estonya’nın sanal vatandaşlık çağrısı, müzik deneyiminde geleceğe dair son öngörüler, Tinder üzerinden hikaye anlatımı göze çarpan niş konular arasında. Arapların modern yüzü, Korelilerin çalışma anlayışı ve Japon yaratıcılığı ise kültürel anlamda farkındalık yaratacak oturumlardan.
  • Jürisindeki kadın üyelerinin %31.5 oranını bulmasıyla Cannes Lions bu yıl cinsiyet ayrımcılığını en üst düzeyde azalttığını göstermişti. Festival programında kadının sektördeki yerinin önemini işaret eden üç günlük See It Be It programı dışında LeanIn.Org tarafından düzenlenecek cinsiyet çeşitliliğine teşviğin tartışılacağı “Diversity or Die: The Business Case For Gender Diversity” ve BBH New York’un katkılarıyla gerçekleşecek “The Way Forward #AdWomen2015” panelleri de bu anlamda öne çıkıyor. 21 ve 23 Haziran arasındaki See It Be It programındaysa yetenekli kadın profesyoneller düzenlenecek konuşmalar, soru cevap ve danışmanlık ortamlarıyla birbirlerine yön verecek.

Görsel: YouTube

  • Festival ilk kez Lions Innovation adı altında yaratıcılıkla teknoloji ve veriyi başlı başına bir araya getirecek. 25 ve 26 Haziran’da gerçekleşecek özel festival aynı zamanda Start-Up Academy altında gelecek vaat eden girişimleri de ödüllendirecek. Yarışmanın on finalisti arasında Türkiye’den iki girişimin yer aldığı notunu da düşelim. Bunlardan biri çoklu kanallarda bulunan kampanya içgörüleriyle sosyal veriyi birleştirip markalara analiz hizmeti veren eBrandValue, diğeriyse tak çalıştır işleviyle kurulumu kolay akıllı ev sistemi sunan Ingenious. Lions Innovation kapsamında konuşmalar da bulunuyor. Özellikle Dentsu Inc’in duygu okuyabilen ilk kişisel robotu Pepper’ın tanıtımı oldukça ilgi toplayacak gibi görünüyor. Tüm Lions Innovation konuşmacılarına buradan ulaşabilirsiniz.
  • Unilever Foundry ve Lions Innovation iş birliğiyle oluşan Foundry 50 insiyatifiyse pazarlama teknolojisi üzerine çalışan seçtikleri 50 girişimi küresel ajans, marka ve fikir liderleriyle buluşturacak. Seçilmiş girişimlerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.
  • 19 ve 20 Haziran’da gerçekleşecek sağlık iletişimi alanında en iyilere değinen Lions Health ise festivalin açılış etkinliği niteliğinde.
  • Bu yıl ödüller arasına cinsiyet ayrımına kafa tutan en iyilerin seçileceği Glass Lion kategorisinin eklendiğini de hatırlatalım. Yine bu yıl bir ilk olarak veri temelli yaratıcı işlerin 11 kategoriden oluşan Creative Data Lions altında yarıştığını da ekleyelim.
  • Küresel bir markanın üç yıl öncesine kadar bulunması mümkün olmayan bir hizmet veya ürününü belli bir kitleyle buluşturma brief’ine dayanan Future Lions kazananlarıysa 24 Haziran’da açıklanacak.

Festival için bazı markaların planları şimdiden belli oldu. Birkaçına bakarsak;

  • BBC sorularıyla konuklarına zorlu anlar yaşatan uzun soluklu programı HARDtalk’ta Sir Martin Sorrell’i ağırlayacak. En heyecanlı kısmıysa…Program festival katılımcılarının önünde kaydedilecek ve kayıt sonrasında katılımcılara soru cevap fırsatı sunulacak.
  • Knorr festival alanına koyacağı yemek kamyonlarına uğrayan ziyaretçilerinin verilerini Beacon teknolojisiyle takip edecek. İsveç gazete Aftonbladet için geliştirilmiş uygulamayı telefonuna yükleyenlere de Knorr ürünü alma önerisi gelecek.
  • Mobil teknoloji şirketi Urban Airship ve dijital ajans Cannes’in lüksünü çıkartacak katılımcıların Apple Watch’u olacağını kestirerek özel bir uygulama geliştirdi. Kumsalın VIP kısmına geçebilen katılımcılar akıllı saat için geliştirilen Rosé Time uygulamasını kullanarak bedava rose şarap servisini ayaklarına kadar getirtebilecek.
  • The Economist Nestle, Mars, P&G, Mondelez International gibi firmaların pazarlama direktörlerini kumsalda buluşturacak kahvaltı seansları düzenleyecek.
  • Kumsalda yapılacak YouTube Festival of Creativity ise platformun onuncu yılını kutlama ve platformda yıldızlaşan bazı isimleri ön plana çıkarma açısından güzel bir fırsat sunacak. Just Dance Now mobil oyununun açılışı şerefine Coca Cola ile anlaşan dans ikilisi Les Twins görebileceğiniz yıldızlardan biri.

https://www.youtube.com/watch?v=yUiF79oAEsA
Bigumigu Cannes Lions 2015’in medya sponsorudur.

Manşet görseli: Strategyonline.ca