Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şirketlerin Gizlilik ve Kullanıcı Sözleşmelerini Dinlerken Uykuya Dalın

Şirketlerin Gizlilik ve Kullanıcı Sözleşmelerini Dinlerken Uykuya Dalın

Ts&Zzz isimli podcast, okumadan "okudum kabul ediyorum" dediğimiz kullanıcı sözleşmelerini uyku öncesinde ninni gibi okuyup iyi uykular diliyor.

İnternet kullanıcılar olarak hayatımızın parçası olan bir gerçeklik var. Üye olduğumuz, hesap açtığımız, servis aldığımız sitelerin ve şirketlerin kullanıcı sözleşmeleri ile karşılaştığımızda anında okudum kabul ediyorum demek. İnternetten bir şey satın aldığımızda mesafeli satış sözleşmesini, herhangi bir siteye girdiğimizde topladığı çerezlere yönelik belirtilen KVKK politikası ve gizlilik sözleşmesini, yeni bir üyelik açtığımızda veya ürünün bilgisayarımıza kurulumunu yaptığımızda ise kullanıcı sözleşmesini okudum, kabul ediyorum diyoruz. Fakat o metinleri hiç birimiz gerçekten okumuyoruz.

2017’de yapılan ankette kullanıcıların %91’inin bu metinleri okumadığı, 18-34 yaş aralığındakilerde ise bu rakamın %97’ye çıktığı görülüyor. Hiç kimsenin bu metinleri okumadığını gözlemleyebildiğimiz alışkanlıklardan yola çıkarak baktığımızda bu oranlar bile düşük kalıyor. 2019’da yapılan başka bir araştırmada bu metinleri okumama oranının %99 olduğunu ortaya çıkıyor. Keza araştırmayla bu konu aynı zamanda akademik dünyada da kendine yer buluyor.

Uyurken kullanıcı sözleşmelerini hatim etmek

IPG Media Lab‘de yönetici ve Floor 9 podcast’in sunucusu Scott Elchison tarafından sunulan ve yayına dün başlayan Ts&Zzz isimli bir podcast bu okumadığımız metinleri dinleyicilerine okuyor. Normal zamanda kimsenin okumadığı kullanıcı sözleşmeleri Elchison’ın anlatımıyla iyi uykular masalına dönüşüyor. Uykuya dalarken bir şey izlemeyi, dinlemeyi sevenler için podcast uygun bir format. Çünkü Netflix gibi sonsuza kadar devam etmiyor, ne zaman kapanabileceği ayarlanabiliyor ve görsel bir içerik takibine ihtiyaç duymuyor. Bu açıdan bakınca Ts&Zzz amacına uygun bir format haline geliyor.

Scott Elchison yeni bir podcast formatı üzerine düşünürken Get Sleepy podcast ile karşılaşmış ve benzer bir şekilde metin okumak istemiş. Başlangıçta ders kitaplarını bu şekilde okumakmış planı fakat telif hakları nedeniyle başka bir metine kaymak zorunda kalmış. Kamuya açık olan ve çok sıkıcı olan diğer metinleri düşünürken şirketlerin kullanıcı sözleşmesi metinlerini aklına gelmiş ve bunları okumaya yönelmiş. İlk sezonu 1 Nisan’da başlayan programın ilk sözleşmesi Facebook. Bunun ardından sırada Google, Amazon, Apple, YouTube gibi olağan şüpheliler var.

Bilincimiz açıkken okumadığımız metinleri uykuya geçerken dinleyip bilinç dışından öğrenmek de alternatif bir yöntem olabilir. Ne kadar kıymetli bilgiler içerecektir, bu kısım tartışmaya açık. Ancak Ts&Zzz vadettiğini yaparsa ve dinleyiciyi uyutmayı başarırsa kullanıcı sözleşmesinin kilit bilgileri bölüm notlarında yer alıyor.

Ts&Zzz podcast’i Apple Podcast ve muhtelif tüm podcast servislerinden dinlenilebiliyor.

Görsel: Ts&Zzz, Kinga Cichewicz