Yazılımcı Ted Piotrowski tarafından geliştirilen ShadeMap, gün ışığı ve gölgenin gün içindeki hareketini görselleştirmek, tahmin ve analiz etmeyi sağlayan tarayıcı tabanlı bir araç. Küresel olarak kullanılabilen araç; dağ, bina ve ağaç gibi farklı ölçeklerdeki yükseklikleri ve onların güneşin konumuna göre yaratacağı gölgeyi canlandırıyor.
ShadeMap’in fayda sağladığı faktörlerden birisi de belirli bir yerin gün içinde veya farklı mevsimlerde ne kadar gün ışığı alacağını hesaplayabilmesi. Ted Piotrowski, aracı geliştirirken geçtiği süreci GitHub’dan paylaşıyor. Ve ürünü geliştirirken düşündüğü kullanım alanlarının çeşitlenebileceğini ekleyerek şöyle listeliyor:
- Bahçeler, permakültür ve peyzaj
- Gayrimenkul ve mahalle analizi
- Güneş enerjisi potansiyeli analizi
- İnşaatın çevreye etkisinin analizi
- Fotoğrafçılık
- Etkinlik planlama
- Ekoloji ve tarım üzerine akademik araştırma
- Karavan ve kamp parkı
Kurumlar ve bireyler için ShadeMap
ShadeMap, sunduğu entegrasyon imkanı ile kurumların ihtiyaçlarına yönelik özgünleştirilebiliyor. Fakat birey olarak da sadece yapacağınız bir gezi veya akşam üstü oturmayı plandığınız yer üzerinden de ShadeMap ihtiyaçlara yanıt veriyor.
Ted Piotrowski, internet sitesindeki yardım bölümünden bu aracı kullanarak farklı şeyler yapmak isteyenler veya kendi katkılarıyla şekillendirmek isteyenler için ilgili tüm bilgiler de bulunuyor.
Yerküreyi birçok farklı metrikle ele alıp üretilen bu tip coğrafi araçlar yerküre ile ilişkimize de farklı bir perspektif katıyor. Keza bu tip haritalar zamandan veya trendlerdan bağımsız işleyebiliyor. 2016’da yazdığım True Size Map ve 2018’de yazdığım Antipodes Map araçları üzerinden geçen zamana karşı popülerliğini koruyor ve farklı formlarda TikTok gibi dikey videonun baskın olduğu platformlarda içerik üreticilerinin yerimlerinde bulunan faydalı bir araca dönüşüyor.
ShadeMap de hayatımızdaki günlük, küçük anlar veya uzun vadeli proje ve planlar için yardım sunuyor. Örneğin, otobüsün güneş gelmeyen tarafını öğrenmek için deneme yanılma ile birçok kez yanlış tarafa oturabilir veya yola çıkmadan önce rotaya göre ShadeMap’i kullanabiliriz.
ShadeMap’in günlük hayata yansırken yaşatabileceği olası olumsuz deneyim ise incelenen alanı görselleştirebilmesi için ekran kartının kapasitesine güveniyor. Birçok güncel akıllı telefon ve bilgisayar bu opreasyonun altından kalkabiliyor ancak geçici geçikme veya donmalar konusunda aracın gerçek zamanlı çalıştığını not düşmekte fayda var.
Görsel: ShadeMap.app