Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ülkelerin Gerçek Büyüklüğünü Gösteren İnteraktif Harita

Ülkelerin Gerçek Büyüklüğünü Gösteren İnteraktif Harita

True Size Map isimli interaktif site, iki boyutlu haritaların hatalı ölçeklendirmesi yüzünden gözden kaçanları deneyimletiyor.

Hayatımız boyunca gördüğümüz bildiğimiz iki boyutlu, kağıt üzerine basılmış Dünya Haritaları, tüm gezegeni bir arada görmek için veya yön bulmak için kullanışlı olsa da bazı büyük hataları da içinde barındırıyor. Gezegenimizin geoit şeklinden ötürü iki boyuta indirgenirken gerçek halinden daha büyük veya küçük görünen kara parçalarımız da var.

16 yüzyıldan kalma bu harita tekniğinin en büyük handikaplarından birisi ekvator ile kutup arasında ebatların doğru oranlanmamış olması yatıyor. Kutba yakın olduğu için Grönland’ın olduğundan büyük, Çin’in ise ekvatora yakın olduğu için olduğundan küçük görünüyor.

True Size Map isimli interaktif harita, ülkelerin yüzölçümlerini gerçek boyutlarıyla iki boyutlu boyutlu haritada ölçeklendirebiliyoruz. ABD’nin Çin veya Avustralya kadar büyük olduğunu, Şili’yi Avrupa’ya taşıdığımızda Norveç’in en kuzeyinden başlayıp Akdeniz üzerinden Mısır’a uzandığını görebiliyoruz. Veya ABD, Hindistan ve Çin’i birleştirince bi Afrika yapıyor.

Türkiye ise dikey konumlandırıldığında ABD’nin batı sahili, Meksika’nın büyük bir kısmını veya Güney Afrika’yı kaplayacak büyüklüğe sahip. Avrupa’ya koyduğumuz zaman ise Almanya’nın Atlantik kıyısından başlayıp Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Avusturya ve Macaristan üzerinden Romanya’ya kadar uzanıyor. True Size Map’i buradan deneyimleyebilirsiniz.

Sadece birim alanı daha verimli kullanmak ve iki boyutlu sunabilmek adına yapılan bu hatalı ölçeklendirmeye benzer bir yöntemi kullanan bir başka harita da Güneş Sistemi haritası. Alex Gorosh ve Wylie Overstreet de gezegen ölçeğindeki bu hatayı düzeltmek için bilye büyüklüğündeki gezegenlerle çölün ortasında doğru ölçeklendirmeyle Güneş Sistemini haritalandırmıştı.

Türkiye


ABD


Çin

Görsel: True Size Map