Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bilye Büyüklüğündeki Dünya ile Güneş Sistemi’nin İlk Doğru Oranlanmış Modeli

Bilye Büyüklüğündeki Dünya ile Güneş Sistemi’nin İlk Doğru Oranlanmış Modeli

Bilim kitaplarından oyuncaklara kadar her alanda hatalı oranlanan Güneş Sistemi'ni, Alex Gorosh ve Wylie Overstreet bir araya gelip yeniden canlandırdı.

Çocuklar için hazırlanan bilim kitaplarından Google Görseller’e ve hatta NASA’nın Güneş Sistemi modellemesine kadar her görselde Dünya ile Ay arasındaki mesafenin ufacık, gezegenlerin ise kocaman olduğu gösteriliyor. Fakat bu oranlama baştan aşağı hatalı çünkü büyüklükleri ile mesafeleri arasındaki oran mümkün olamayacak kadar büyük.

Film yapımcıları Alex Gorosh ve Wylie Overstreet bu dengesizliği bir kez olsun değiştirmek adına Güneş Sistemi’nin doğru oranlanmış bir modelini hazırlamaya karar verdi. Dünya’yı bir bilye tanesi olarak düşünürsek tam olarak 11.2 km’lik bir alana ihtiyaç duyuyoruz. Bu devasa modellemeyi yapmak için Nevada’daki Black Rock çölüne giden ikili, tüm gezegenleri yerleştirip hazırlandığında ise geceyi beklemeye başladı.


Oranlanmış Dünya’nın yanında dururken Güneş ile modellenmiş küçük Güneş, tam olarak aynı büyüklükte görünüyor.

1:847,638,000 oranıyla küçültülen Güneş Sistemi, gerçek Güneş’in batmasıyla birlikte hareket etmeye başladı ve izleyiciler adeta Samanyolu’ndan büyük bir çift göze dönüşüp Güneş Sistemi’ni hızlandırılmış (timelapse) olarak videosunu deneyimledi.

solar

Kamera arkası ve projenin hazırlanış süreci;

Görsel; Vimeo