Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple Arttırılmış Gerçekliği Sosyalleştiren Uygulama Patentine Başvurdu

Apple Arttırılmış Gerçekliği Sosyalleştiren Uygulama Patentine Başvurdu

Apple, videoları arttırılmış gerçeklik ile düzenleyebileceğiniz ve gerçek zamanlı paylaşabileceğiniz uygulama geliştiriyor.

Apple, pratikte pop-up video diye adlandırabileceğimiz, artırılmış gerçeklik tekniği ile gerçek dünyada çalışan videoları etiketleyebilen ve içinde bilgi verebilen uygulamanın patentine başvurdu. Çok amaçlı cihazlar için senkronize, interaktif arttırılmış gerçeklik yaşatan uygulama ile videolar ve görüntüler üzerinde bilgi veren pop-up katman çıktığını görebiliyorsunuz. Bir müzik videosunu açtığınızı düşünün, şarkıcı 3 boyutlu olarak telefonunuzdan çıkıp şarkıyı size doğru söylüyor gibi hissedebilirsiniz.
Uygulama dokunmatik ekran üzerinden gerçek dünyadan canlı video ya da görüntü alabiliyor. Aşağıdaki görselde olduğu gibi bir bina görüntüsü düşünün, görüntünün üzerinde bilgi veren bir katman oluşturulabiliyor gerçek zamanlı olarak, etiketleyebiliyorsunuz yani görüntüyü o an orada.
iOS cihazlarda artırılmış gerçeklik tekniği ile çalışacak uygulama sayesinde kullanıcılar arasında işbirlikleri de doğacak, bilgi eklediğiniz içeriği diğer kullanıcılarla paylaşabilmenize olanak tanıyacak. Örneğin bir kullanıcı kendi elindeki görüntüye bilgi veren katmanlar eklediyse bu teknoloji ile, yeni oluşturduğu versiyonu ve eski halini başka bir kullanıcı ile paylaşabilecek. Yani San Francisco’nun internetteki gerçek boyutlu haritalarında bir kullanıcı bilgi vererek işaretleme yaptıysa bunu diğer kullanıcıya gönderebilecek ve gitmek istedikleri yerleri ya da birbirlerini bulmak için iki lokasyonu işaretleyebilecekler, birbirleriyle paylaşabilecekler.
Özetle ekranınızdaki sabit ya da canlı görüntüyü tek dokunuşla değiştirip canlı olarak paylaşabiliyorsunuz, içeriğe eklediğiniz şey bir metin ya da link olabilir. 2 boyutlu içeriği 3 boyutlu görüntüye çevirdiğiniz içeriği paylaşabiliyorsunuz ve diğer kullanıcılar farklı perspektiflerden görebiliyor. Artırılmış gerçekliği ya da interaktif harita uygulamalarını ilk kez gündeme getiren bir şeyden bahsetmiyoruz ama Apple çıkışlı olacak ve olayı sosyalleştirecek bir gelişme olması önemli, çünkü her şeyi gerçek zamanlı olarak değiştirmenizi ve o an paylaşmanızı, interaktif olarak bir video üzerinde karşılıklı oynamanızı sağlıyor.