Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Önce Fotoğraf, Sonra Işık Ayarı

Önce Fotoğraf, Sonra Işık Ayarı

Isolite, fotoğraf çekildikten sonra gerçek ışık ekleyip çıkarmanıza izin veren bir flaş düzenleyicisi.

Kanadalı bir şirket tarafından yaratılan ve Kickstarter üzerinde fonlamaya açılan Isolite; fotoğrafçılığın ve flaş kullanımının kurallarını değiştireceğini vadeden bir ürün. Basitçe ışık üzerine yerleştirilen bir flaş düzenleyici olan Isolite; ışık anlamında dijital rötuş programlarının yaptığından fazlasını yapıyor. Bir yazılım aracılığıyla aslında var olmayan ışık kaynaklarını fotoğrafınıza eklemek yerine bir fotoğraf içinde ışıkları gerçekten açıp kapamanıza, ekleyip çıkarmanıza imkan veriyor. Biraz sihir gibi bir şey yani vadettiği.

Geleceğin flaş anlayışını fotoğrafçılığa taşıdığını söyleyen Isolite; başlangıç seviye fotoğrafçılar için yeni ışık tekniklerini öğrenme ve deneme fırsatı sunarken uzman fotoğrafçılara gölge ve parlaklık konusunda yepyeni alanlar açıyor.

Çekilmiş Fotoğraf Üzerinde Gerçek Işık Ayarları

Nedir bu Isolite diyenler için fazla teknik ayrıntıya girmeden açıklamaya çalışalım. Isolite; strobe ve speedlight türü flaş üniteleri için akıllı ışık değiştiricileri içeren bir sistem. Alışıldık ışık aksesuarları gibi kullanılıyor. İstenen flaş ünitesi patent bekleyen Isolite donanımı üzerine yerleştiliyor. Daha sonra herhangi bir flaş düzenleyicisiyle çalışır gibi fotoğraflarınızı çekiyorsunuz. Sihir bundan sonrasında başlıyor zira Isolite ışıkları fotoğraf çekildikten sonra düzenlemenizi sağlıyor.

Yani Isolite parlaklık, kontrast gibi ayarları yapmanızı, fotoğrafı karartıp aydınlatmanızı sağlayan bir uygulama veya yazılım değil. Isolite’ın farkı, fotoğrafın içerisinde gerçek ışıklarla oynayabilmenize izin vermesinde yatıyor. Farklı setleri ile farklı ihtiyaçlara yönelik ışık efektleri sağlayabilen Isolite ile:

  • Işığı artırabiliyor, geri çekebiliyor, ışıkla boyayabiliyorsunuz.
  • Aynı fotoğrafta yumuşak veya sert ışık yakalayabiliyorsunuz.
  • Her ışık kaynağının oranını veya açıklığını ayarlayabiliyorsunuz.
  • Işık kaynaklarını tek tek maskeleyerek zor veya imkansız ışık koşullarını mümkün kılabiliyorsunuz.
  • Fotoğrafları videoya çevirecekseniz ışığa animasyon verebiliyorsunuz.

Ve hokus pokus! Tüm bunları çekmiş olduğunuz fotoğraf üzerinde yapabiliyorsunuz.  Isolite’ın nasıl çalıştığına ilişkin etkileşimli bir örnek internet siteleri üzerindeki demoda bulunabiliyor.

ışık isolite bigumigu

Isolite, RAW imaj dosyalarını kendi dönüştürücüsünden geçirerek, ışığı her düzenleyişinizde yeni bir RAW dosyası (DNG) yaratıyor. Yani aynı fotoğraf için farklı ışık efektleri içeren farklı RAW dosyalarınız oluyor. Bunları kendi istediğiniz bir RAW işlemcisiyle açabiliyorsunuz.

Şu an için fonlanan ilk versiyon Isolite, siyah-beyaz fotoğrafçılık için optimize edilmiş. Kampanya başarıya ulaşırsa bundan sonraki adımlarda renkli fotoğrafa yönelik bir seçenek de gelebilir. Ancak kampanya, sonlanmasına 15 gün kala hedef fonda henüz yarıya ulaşmamış.  Bunda ürünün fazla teknik, fazla karmaşık ve biraz sıkıcı anlatılmış olmasının etkisi olduğunu düşünüyorum. Ya da fotoğrafçı olmayan birinin pek anlayamadığı ama flaşla çalışan bir fotoğrafçının çözebileceği teknik kısımlara bakınca, belki de ürün vadettiği kadar başarılı değildir. İşin bu kısmını yorumlarınıza bırakıyorum. Fotoğrafçı olmayan bendeniz için etkileyici yetilere sahip bir ürün gibi duruyor. Bu kadarını söyleyebilirim kesinlikle.

ışık isolite bigumigu

ışık isolite bigumigu

ışık isolite bigumigu

ışık isolite bigumigu ışık isolite bigumigu ışık isolite bigumigu ışık isolite bigumigu ışık isolite bigumigu

Görsel: KickstarterIsolite