Farklı nesnelerin sesiyle heykellerin ve müzik makinelerinin üretildiği çok sayıda projeye şahit olduk son yıllarda. İnsan bedenini ve sıradan objeleri müzik aletine dönüştüren Playtronica, Bichopalo’nın kuşlarla ve doğal materyallerle kurduğu ses düzenekleri, Zimoun’un ses üreten yerleştirmeleri, çizimin ritmini sese dönüştüren Harmonograph Synthesiser ve de Electronicos Fantasticos’un eski barkod okuyucuları enstrümana dönüştürdüğü Barcoder projesi bu anlamda 2020’nin en unutulmaz deneysel işlerindendi. Şimdi de farklı sesleri çeşitli temsili biçimlerle görselleştiren Dialogo adlı kısa film var karşımızda.
Ses ve görüntü arasında beklenmedik eşleştirmeler: Dialogo
Doğal unsurları ve mekaniği bir araya getiren Dialogo; beklenmedik seslerin görüntülerini ortaya koyuyor. Stop-motion ve live-action’ın bir karışımı olan kısa film, Madrid merkezli tasarım stüdyosu blo que tarafından hazırlanan tamamen el yapımı heykellerden oluşuyor. Bu heykellerden oluşan motorlu düzenekler, insan sesleri de dahil pek çok şeyi harekete dönüştürüyor, ses ve görüntü arasında beklenmedik eşleştirmeler yaratıyor. Orijinal sesi görsel bir şekilde temsil etmek için blo que, sıklıkla ses dalgalarını animasyon eğrilerine dönüştürmüş.
blo que, projeyi ses sanatına dayalı, tanımlı bir dil içermeyen anlaşılmaz bir konuşma olarak nitelendiriyor. Filmin yapım sürecine dair detayları burada paylaşmışlar.
Görsel: Dialogo