Teknoloji ve tasarım, ticari kaygıların ötesine geçip insan yaşamına hatta tüm canlıların yaşamına dokunduğunda çok daha fazla anlam kazanıyor. Özellikle sağlık alanındaki ve engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırma amaçlı projeler bu anlamda çok değerli. Bu tür projelere, hem daha fazla insana duyurmak hem de yenileri için başkalarına ilham kaynağı olması umuduyla sık sık yer veriyoruz. En son, yüksek maliyeti ve bekleme süresi nedeniyle rehber köpek hizmetine erişemeyen engelli bireyler için tasarlanan robot rehber köpek Theia’ya yer vermiştik. Telefona bağlanabilen akıllı baston WeWalk ise Türkiye’de doğan bir girişim olarak önemli bir başarı yakalamıştı. Şimdi yine görme engelli bireyler için tasarlanan Sense Five adlı akıllı baston var sırada.
Sense Five, yüzeyi hareket eden pürüzlü sapı aracılığıyla kullanıcıya bildirim yapıyor
Alman tasarım stüdyosu Werteloberfell, Sense Five ile dokunma duyusunu kullanarak görme engelli kullanıcıları güvende tutacak bir çözüm öneriyor. Bu akıllı bastonun temel özelliği, kullanıcının yoluna çıkacak engelleri ona yüzey değiştiren pürüzlü sapıyla önceden haber vermesi. Bu arada tasarımın henüz konsept aşamasında olduğunu ve videodaki cihazın da bir prototip olduğunu ekleyeyim.
Sense Five, kullanıcının çevresine dair sürekli veri toplamak ve engelleri algılamak üzere entegre bir görüntü tanıma sensörü kullanıyor. Ayrıca bel hizasında olan ve hızlı hareket eden engelleri tanıyabiliyor. Ortama dair öngörülü bir model oluşturmak için gerçek zamanlı trafik verilerini toplayabiliyor. Tüm bu veriler bastonun sapındaki yüzeyin değişimleriyle kullanıcıya iletiliyor. Farklı ritimler ve yoğunluklar da kullanıcı ve cihaz arasındaki dokunmaya dayalı iletişimin önemli bir parçası. Karanlıkta yoldaki diğer insanlar için görünürlüğü artırmak amacıyla düşük enerjili LED’ler otomatik olarak devreye giriyor. Ayrıca güvenli bir açma – kapama anahtarı var ve bu sayede kullanıcının cihazı açık zannetme riskini önlüyor.
Sense Five düzenli olarak belirli bir yüzey değişikliği ile kullanıcıya şarj durumunu anlatabiliyor. Şarj seviyesi düştüğü zaman, entegre USB-C bağlantı noktası, harici güç kaynakları veya halka açık elektrik prizleri aracılığıyla şarj edilebiliyor. Evde kullanıcının cihazı kaybetmeden kolayca bulabileceği bir saklama konumu olarak da işlev gören duvara monte bir aparatla şarj edilebiliyor.
Görsel: Werteloberfell