Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şehrin Ortasındaki Sinemada Gövden Salonda, Bacakların Dışarda

Şehrin Ortasındaki Sinemada Gövden Salonda, Bacakların Dışarda

Portekiz'in tarihi mimarı yapısıyla yarattığı tezatlıkla dikkat çeken Cenditepe unutulmaz bir şehir sineması deneyimi yaşatıyor.

Centipede Portekiz’de anlatılmaz yaşanır deneyim sunan bir sinema. İzleyiciler çelik ve mantardan yapılmış yapının 16 deliğinden bakıyor, dolayısıyla gövdelerinin üst kısmı sinema salonunda film izlerken bacakları dış dünyada takılıyor oluyor.
Portekiz’in tarihi mimarisi ve sokaklarıyla 2012 avrupa kültür başkenti Guimarães şehrinin ortasındaki bu tabir-i caizse ‘acayip’ yapı sinemanın şehrin dokusuyla kontrast oluşturmasını sağlamış. Konseptin tasarımcıları Colin Fournier ve Marysia Lewandowska olan sinemanın yarattığı bu kontrast da gerçek ile gerçek üstü hayatın eğlenceli ve ilginç ilişkisine yoruluyor.
Bu projenin ilhami da 1953 yılındaki otoriter Portekiz rejimi Estado Novo sırasında kurulan ve döneminde arasında sağ görüşle ters düşen uluslarası filmleri şehre getiren Guimarães CineClube‘den almış. Centipede Cinema, CineClube’un şehre olan katkılarını kutlamayı amaçlarken göstereceği 20 fragmanı şehirdeki deri fabrikası işçilerine seçtirmiş. Şehrin ortasındaki sinemanın konumu ve fragmanların kısa süreli olması itibariyle yalnızca onlara bi ‘bakıp çıkan’ kesime ek olarak uzun uzun filmlerin tümünü izleyenler de mevcut.
Filmleri işçilere seçtirmesinden de anlayacağımız gibi Centipede Cinema şehirdeki yerel çevreden ve bölgedeki geleneksel endüstriden de beslenmeyi amaç ediniyor. Yüzeye esneklik katan mantar -Portekiz mantar üretiminde birinci sırada- ile kaplı çelik çerçeveden yapılmış.