Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google Sanal Gerçeklik Doodle’ında George Méliès’i Onurlandırdı

Google Sanal Gerçeklik Doodle’ında George Méliès’i Onurlandırdı

Google bugün ilk sanal gerçeklik (VR) doodle'ını paylaştı ve bununla hem sinemacı hem de illüzyonist olan erken dönem sinemacılardan George Méliès'i onurlandırdı.

Sinema ilk çıktığında da efektlerin yapılması konusu önemliydi. Düşünün bir de o zaman CGI’ın C’si bilinmiyor çünkü bilgisayar yok. Bu yüzden ufacık kutularda perspektifle oynayarak, optik illüzyondan faydalanarak efekt yapıyorlardı. Hatta sinemacıların büyük bir kısmı illüzyonistti o dönemlerde. Bu sinemacılardan biri de George Méliès. Hem illüzyonist hem sinemacı olan Méliès sadece kendinden sonraki sinemacılara ilham vermekle kalmadı Google gibi şirketlere de ilham verdi hatta. Google bugün ilk sanal gerçeklik (VR) doodle’ını paylaştı ve bununla George Méliès’i onurlandırdı.

Sinemanın Büyücüsü Sizi Dünyasına Çağırıyor

Bugün Fransız illüzyonist ve sinemacı Méliès’i anmalarının sebebi sanatçının ölümü ya da doğumu değil ama. Sessiz filmi À la conquête du pôle (The Conquest of the Pole)‘ün yıl dönümü bugün. Film tam 106 yıl önce bugün yni 1912’de gösterilmişti. “Back to the Moon” doodle’ı Google’ın VR hikaye anlatıcılığını üstlenen Google Spotlight StoriesGoogle Arts & Culture ve Cinémathèque Française ortaklığında yapıldı.

Méliès dediğimiz gibi sinemanın erken dönemlerinde özel efektlere ve film anlatı tekniklerine çokça katkı sağlamış biri. En ünlü işini gördüğünüzde hemen tanırsınız,  A Trip to the Moon’u. Doodle da sanatçının ana karakteri olduğu bir hikaye anlatıyor bizlere iki dakika boyunca. İllüzyonist olan ana karakter Kupa Kraliçesi’nin peşinde maceradan maceraya koşuyor, okyanuslardan kalelere süren bir yol onu bekliyor.

Doodle’ın hikaye anlatımı ve müzik kullanımı özellikle çok hoş. Bir doodle’dan çok bir animasyon kısası aslında. Video sinema ve sihri bir araya getiren Méliès’i kutluyor ve onun öğretilerini kutsuyor adeta. Méliès’in çoğaltma, değiştirme ve çift pozlama numaralarını araştırıyor bu kutlamayı gösterirken.

Méliès’in kimi zaman iskelet ve hayaletlerle dolu olan şeytani dünyalarına bir övgü olarak, doodle’da da kahramanımızın çok sevgili kraliçesini kaçırmaya çalışan kötü bir yeşil adam yani Joker’i görüyoruz. Tabii ki Kupa Kraliçesi’ni kaçırmak isteyen Joker’den başkası olamazdı zaten.

Hikayeyi 360 derece izleyebildiğiniz için birçok yerde kamera açınızı değiştirince farklı farklı animasyonlar yakalayabiliyorsunuz. Dilerseniz ana karakterleri takip edin dilerseniz yan karakterleri ve tüm mekanı inceleyin, size kalmış.

Google’ın doodle’ları arasında bir ilk olan bu VR doodle videosu YouTube’da da hemen Trendler listesine 30. sıradan giriş yaptı. VR doodle’ı Google Cardboard ve Daydream’le Google Spotlight Stories uygulamasından deneyimleyebilirsiniz. Videosunu da aşağıdan izleyebilirsiniz.

Görsel: Google