Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şehri Duyarak ve Dokunarak Gezmek: Trip in the Dark

Şehri Duyarak ve Dokunarak Gezmek: Trip in the Dark

Trip in the Dark projesi görme engelli rehberler ile şehri duyarak ve dokunarak gezmek isteyen kullanıcıları buluşturuyor.

Çağımızda reklamlardan sanatsal içeriklere kadar türlü görsel uyarıcıya maruz kalıyoruz. Ancak toplumda dünyayı görsel olarak algılama yeteneğine sahip olamayan insanlar da bulunuyor. Görme duyusunu kaybeden veya görme yetisi olmadan doğan insanlar çevreyi alternatif bir şekilde deneyimliyor. Sesler ve dokular bu deneyimin merkezini oluşturuyor.

Görme engelli rehber Vladimir Vaskevich düzenlediği şehir turlarında bu duyuları ön plana çıkarıyor. İnsanlara farklı bir deneyim sunan Vladimir insanların diğer algılarının potansiyelini ortaya çıkarıyor. Trip in the Dark (Karanlıkta Gezi), “Karanlıkta Diyalog” deneyiminde olduğu gibi katılımcılara diğer duyularını tanıması için fırsat tanıyor.

Görüşünü kaybettiğinde henüz 2 yaşında olan Vaskevich bu yaştan itibaren hissederek ve duyarak dünyayı keşfetmeye başlamış. Dünyayı karanlık bir dört duvarın içinde tecrübe etmeye başlaması onun rehberlik kariyerini hazırlayan temelleri oluşturmuş.

Trip in the Dark şehri alternatif yoldan deneyimleme imkanı sunuyor

Moskova merkezli ajans Voskhod Trip in the Dark projesi için hazırladığı internet sitesi ile bu deneyimi yaşamak isteyen kullanıcıları ortak bir paydada birleştiriyor. Şehir turlarını fiziksel bir aktiviteden öte çevreyi saran sesler üzerinden gerçekleştiren görme engelli rehberler tura katılan katılımcılara şehrin farklı noktalarını dokunarak ve duyarak deneyimleme fırsatı sunuyor.

İnternet sitesi 4B sinema teknolojisi, Google Voice-To-Speech servisi, Google Haritalar hareket yönlendirme ve ses kaydı kaynakları ve animasyonu destekleyen programlar kullanılarak geliştirişmiş. Görme, duyma ve konuşma olmak üzere üç farklı duyu seçeneği yer alıyor. Sitede Vladimir Vaskevich ile birlikte benzer deneyimleri sunan diğer rehberler ve hikayeleri yer alıyor. Bununla birlikte Vaskevich’in hayatı 3B deneyimi ile mekânsal bağlamdan uzak bir şekilde paylaşılıyor. Etkileşimli sitede kullanıcılar gezintiyi bölgenin seslerini dinleyerek tasarlıyor. Noktaları birleştirerek kendileri için bir rota oluşturan kullanıcılar Rusya’nın Yekaterinburg şehri başta olmak üzere şehirlerde kendileri için bir rota oluşturabiliyor.

Künye

Ajans: Voskhod, Ekaterinburg
Yaratıcı Yönetmen: Andey Gubaydullin
Dijital Yaratıcı Yönetmen: Dmitry Maslakov
Dijital Sanat Yönetmeni: Anna Maslyakova
Teknik Lider: Vasily Tsykin
Dijital Tasarım: Lilia Zagidullina
Müzik: Slava R
Ses Tasarım: Mikhail Kokorin
Fotoğraf: Aleksey Udartsev
Operatör: Aleksey Udartsev

Görsel: Youtube, adsoftheworld