Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sanat Eseri ve Sanatsever Birbirine Benzerse

Sanat Eseri ve Sanatsever Birbirine Benzerse

Stefan Draschan, "People matching artworks" adlı projesinde, sanat eserleriyle uyumlu müze ziyaretçilerini fotoğraflıyor.

Sanat galerilerine ya da müzelere gittiğinizde hiç diğer ziyaretçileri gözlemlediğiniz oldu mu? İnsanların giyimlerini, yapıtlara olan yaklaşımlarını, bakışlarını, yorumlarını takip ettiğiniz? İnsanların bu tür mekanlarda ortaya çıkardığı görüntüler o kadar ilginç olabiliyor ki zaman zaman onların sanat eseri ile olan ilişkileri de ister istemez sanatın konusu haline geliyor. Stefan Draschan’ın People matching artworks adlı fotoğraf projesi de bu bakış açısıyla yakalanmış çok ama çok incelikli, hayranlık uyandırıcı çalışmalardan oluşuyor.

Müzelerde geçirilen uzun saatler

Draschan’ın 2 yıldan bu yana devam eden projesinin anahtar kelimesi sabır. Paris, Viyana ve Berlin’deki müzeleri gezen sanatçı, sanat yapıtlarıyla benzeşen ziyaretçileri yakalayabilmek için uzun saatler boyunca adeta bir avcı gibi pusuya yatıyor. Bu beklenmedik uyumu yakaladığında ise ortaya müthiş eğlenceli ve bir parça da mizahi kareler çıkıyor. Üstelik fotoğrafların sanatsal değeri de çok yüksek.

Fotoğraflarda sıklıkla ziyaretçinin kıyafeti ile sanat eserindeki desenlerin ya da renklerin uyumu tespit edilmiş. Ancak bazen ziyaretçinin duruşu, vücut yapısı, saç stili ya da sakalı gibi daha küçük detaylar da uyumu gözler önüne sermeye yeterli olmuş. Benzerliklerin bazıları o kadar şaşırtıcı ve bazıları da o kadar komik ki, insan bir an “Acaba bunlar kurgulanmış kompozisyonlar mı?” diye kendine sormadan edemiyor.

Stefan Draschan’ın projelerinin teması bile insanı gülümsetmeye yetiyor. Bu yıl başladığı People touching artworks (sanat eserlerine dokunan insanlar) ve yine 2015 yılında başladığı People sleeping in museums (müzede uyuyan insanlar) serilerine de göz atmanızı öneririm.

Görsel: Poeple Matching Artworks