Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Keçe Yününden Portreler

Keçe Yününden Portreler

Salman Khoshroo, karantina sürecinin olumsuz etkilerine keçe yününden yaptığı portrelerle direniyor.

Yastıklara işlenmiş uyku portreleri, nakış portreler, anatomik iç güzellik portreleri, kalın boya tabakalarıyla, kağıt katlama sanatıyla ve renkli tüllerle yaratılmış dev portreler olmak üzere pek çok farklı türde portre çalışmasına şahit olduk son yıllarda. Farklı malzemelerle farklı estetik etkiler yaratan sanatçılar için uçsuz bucaksız bir kendini ifade yöntemi bu. Sırada İranlı sanatçı Salman Khoshroo’nun keçe yününden yaptığı rölyef gibi portrelerden oluşan Wool on Foam Portraits Series var.

Salman Khoshroo farklı bir malzeme kullansa da kendi tarzını koruyor

Salman Khoshroo, ikinci boyutun dışına taşmayı seven bir sanatçı. Geçtiğimiz yıllarda, spatula ve kalın boya tabakaları kullanarak yaptığı yağlı boya çalışmalarında da bunu göstermişti. Sanatçı bu defa karantinanın yarattığı travmaya sünger üzerine çalıştığı yün portrelerle direniyor. Khoshroo kalın yünleri şekillendirerek erkeksi portrelere dönüştürmenin kendisinde iyileştirici bir etki yaptığını belirtiyor.

Portelerde anatomik gerçekliğe dair izler olsa da genel olarak malzemenin ruhuyla uyumlu bir şekilde soyutlanmış silüetler görüyoruz. Yün, sanatçıya göre portrelere sıcaklık ve samimiyet getiriyor. Daha çok kadınsı bir malzeme olarak görülen keçe yünüyle maskülen portreler yapmak sanatçı için cinsiyet kodlarını yeniden yorumladığı kişisel bir yolculuğun parçası.

Khoshroo, keçe sanatçılarının aksine yünü doğal formunda tutmayı tercih ediyor. Yeni bir malzeme kullanmaya başlamak, bu malzemeyle uygulanan bilindik tekniklerin yükü olmadan bir şey yaratmayı kolaylaştırıyor. Öte yandan malzeme olarak olmasa da estetik olarak önceki soyut portre çalışmalarının devamı olarak görüyor bu seriyi. Yün katmanlar, sanatçı için fırça darbelerine karşılık geliyor.

Salman Khoshroo’yu internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz. Instagram’da bu portrelerin yapım süreciyle ilgili videolar da paylaşmış.

Salman Khoshroo Salman Khoshroo

Görsel: Salman Khoshroo