Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sadece Sizin Paketlerinize Açılan Kilit

Sadece Sizin Paketlerinize Açılan Kilit

Aylık abonelikle çalışan BoxLock, adrese gönderilen paketlere sadece alıcının teslim almasını sağlayan akıllı bir asma kilit sistemi.

Bizim ülkemiz çoğunlukla apartman ülkesi, özellikle büyük şehirlerde müstakil evler az. Dolayısıyla gelen paketler genelde apartmanın içine bırakılıyor. Hatta o bile yapılmıyor, doğrudan kişiye teslim ediliyor genelde. Ancak ABD’de durum farklı, kargo paketleri insanların evinin verandasına, kapısının önüne bırakılabiliyor. Bu da “veranda korsanlığı” adı verilen bir suça mahal tanıyor. ABD’de her yıl 11 milyon kişi kapısının önünden teslim edildiği söylenen paketlerinin çalındığını söylüyor. İnternet alışverişi arttıkça bu istatistiğin giderek artacağı da öngörülüyor. Hoş değil tabii, bildiğiniz hırsızlık aslında. İşte BoxLock bu duruma yönelik akıllı bir çözüm.

BoxLock, bir asma kilit. Bildiğimiz kilitler gibi kullanılıyor. Depolama üniteleri, kutular ya da sandıklara takabiliyorsunuz. Marifeti ise bundan sonra başlıyor zira kendisi akıllı teknolojileri kullanan bir kilit sistemi. Kilidin sadece doğru pakete ve doğru kişiye açılmasını sağlıyor. Peki bunu nasıl yapıyor?

Basit; kargo elemanı paketi getirdiğinde paket üzerindeki barkodu BoxLock’a okutuyor. Kilit, Wi-Fi ağınız üzerinden bağlanarak barkoddaki bilgiyi firmalardan gelen bilgiyle eşleştiriyor ve iki yönlü bir doğrulama sistemi kullanarak, sadece o gün adınıza bir paket gönderimi planlanmış bir paket olduğu bilgisini alırsa açılıyor.  Kurye paketi kutuya bırakıyor, kutuyu ve kilidi tekrar kapatıyor. Telefonunuzdaki BoxLock uygulamasına da bir uyarı geliyor. Bu sayede, paketiniz siz gelene kapınızın önünde başıboş bir şekilde beklememiş oluyor, kilit altında ve güvende tutuluyor.

kilit_boxlock_abd_bigumigu

Tabii hırsızların kutuyu götürme riski hala var. Bunun için de kutuyu bir yere sabitlemeniz öneriliyor. Bunun dışında, iki yönlü doğrulama sayesinde eski bir etiket kullanarak kutunun açılması önlenmiş. Yani paketin adınıza olması ve kargo şirketlerinden o gün gönderimde olduğu bilgisinin doğrulanması şart. Dolayısıyla bu anlamda bir risk yok. Bir günde birden fazla paket beklediğinizde de sistem aynı şekilde çalışmaya devam ediyor, her paket için ayrı ayrı açılıyor.

Aylık Abonelikle Çalışan Sistem

BoxLock, ürünü aldıktan sonra abonelik temelli çalışan bir hizmet. İş yerleri ya da evler için değişen abonelik paketleri var. Aylık sabit bir ücret ile sisteme abone oluyorsunuz. Şimdilik servis sadece Amazon, UPS, FedEx ve USPS ile çalışıyor ama bunlar zaten ABD’deki en çok kullanılan kargo/posta hizmetleri olduğundan oldukça kapsayıcı olduğu söylenebilir. BoxLock’un ABD dışındaki kullanımına yönelik de çalışmalar sürüyor.

BoxLock, hali hazırda devam eden Kickstarter kampanyasında çoktan hedef fonu geçmiş durumda. Planlanan teslimat tarihi Ağustos 2018.

kilit_boxlock_abd_bigumigu kilit_boxlock_abd_bigumigu kilit_boxlock_abd_bigumigu

Görsel: KickstarterBoxLock