Hanson Robotics‘in geliştirdiği Sophia günümüzün adeta en bilinen robotu. Yetenekleri ve yapay zekası yerine görünüşü ile dikkat çeken Sophia, Suudi Arabistan vatandaşı olması gibi olaylarla da şanını pekiştirmişti. Yüzünde bulunan çok fazla motor sayesinde çok sayıda mimiğe sahip ve derisi ile birlikte gerçek hissini pekiştiriyor. Boston Dynamics veya AlphaGo gibi yapay zekasını geliştirmek üzerine çalışan robotlar yerine Sophia bir yıldız olmayı hedefliyor. Robot portfolyosuna son kullanıcıya dönük oyuncak robotlar da eklemeye başlayan Hanson Robotics, Kickstarter üzerinden de çocuklara kodlama öğreten Little Sophia modelini fonlamaya başladı.
Aynısının küçüğü
Hanson Robotics’in yeni robotu Little Sophia, 35 cm uzunluğunda ve yetişkin Sophia ile aynı yapay zekaya sahip. Bir oyuncak bebek gibi görünen Little Sophia, 7-13 yaş aralığında çocuklarla vakit geçirmek ve onların STEM, kodlama ve yapay zeka alanına aşinalığını artırmak üzere geliştirilmiş. Little Sophia yürüyor, konuşuyor, şarkı söylüyor ve yapay zekasıyla ödevlerden günlük sohbete her türlü iletişimi kurabiliyor. İnsan robot etkileşimi ve deneyimleyerek öğrenme gibi basamaklar için de bir arayüz bulunurken çocukların kendi kendine basit kodlama işlemlerini yapmasına olanak sağlıyor.
1 Şubat’ta Kickstarter kampanyasına başlayan ve 5 günde 75 bin dolarlık hedefine ulaşan proje, şu anda 134.275 dolar destek toplamış durumda. Çocuklara kodlama öğreten, onların teknolojiyle olan ilişkilerini güçlendirme alanı adeta yeni bir altın madeniymiş gibi rağbet görüyor. LEGO, Sony, Xiaomi, Google gibi her sektörden büyük şirketlerin katıldığı ve sayısız girişimin yer aldığı bu pazara Hanson Robotics de süperstarıyla giriyor. Ancak robotu oyuncak bebek olarak gördüklerinden mi, Sophia’nın cinsiyetinden mi kaynaklanıyor kestiremesem de tüm iletişimi Little Sophia’nın kızlar için olduğu yönünde yapıyorlar. Hem videoda hem Kickstarter metinlerinde bu dili kullanan şirketin belirli bir pazarı düşünerek de hareket ediyor olabilir. Fakat oyuncak üzerinden cinsiyet rollerini bu şekilde yansıtması kendi içinde çelişkiler de taşıyor.
Görsel: Kickstarter