Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Rijksmuseum Ziyaretçileri, Eserlerin Fotoğrafını Çekmek Yerine Onları Çiziyor

Rijksmuseum Ziyaretçileri, Eserlerin Fotoğrafını Çekmek Yerine Onları Çiziyor

Rijksmuseum, ziyaretçileri eserleri daha iyi “görsünler” diye, fotoğraf makinalarını alıp, ellerine kağıt-kalem tutuşturmuş: “Çekmeyin, Çizin!”

Amsterdam’daki Rijksmuseum, müze ziyaretçilerinin karşılarındaki eserleri gerçekten hissedip, daha iyi anlamalarını sağlayacak ilginç bir kampanyaya imza atmış: “The Big Draw

Zİyaretçilerden kamera ve fotoğraf makinelerini kaldırmalarını hatta evde bırakmalarını isteyen müze, insanların sanatı ve tarihi daha iyi anlamaları, karşılarındaki eserlerle ilgili daha derin bir keşfe çıkabilmeleri için onlardan eserleri çizmelerini istemiş.

24-25 Ekim tarihlerinde tüm hafta sonu boyunca ziyaretçileri ücretsiz çizim aktivitelerine davet eden müze, bunun yanında cumartesi günleri de “You See More When You Draw” (Çizerken Daha Çok Şey Görürsün) adını verdiği bir çizim aktivitesi başlatmış.

Akıllı telefonlar ya da fotoğraf makineleriyle gezen ziyaretçilerin, eserlerin güzelliğini yeterince göremediğini ve birçok detayı kaçırdığını düşünen müzenin başlattığı kampanya #startdrawing ve #hierteekenen etiketiyle sosyal medyada yer buluyor.

Ama ben resim yapamam ki diye düşünebilirsiniz. Aslında kampanyanın güzelliği de tam burada; kimseden ortaya bir sanat eseri çıkarması beklenmiyor. Burada önemli olan sonuç değil, süreç: İnsanların çizerken eserlere bakış açılarının nasıl değiştiği, belki daha önce onlarca kez gördükleri bir eserin hiç farketmedikleri detaylarını görmeleri, ressamların çizgilerine hiç olmadığı kadar dikkatli bakıp eser sahibinin sırlarını keşfetmeleri burada önemli olan.

Görsel; rijksmuseum