Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Birkaç Plak, Bir Pikap ve Sıradan Eşyalarla Etkileyici Mekanik Tekno Müzik Üretimi

Birkaç Plak, Bir Pikap ve Sıradan Eşyalarla Etkileyici Mekanik Tekno Müzik Üretimi

Graham Dunning, bir pikap üzerine yerleştirdiği modifiye edilmiş plaklar ve onları farklı şekilde okuyan iğnelerle dijital bir müzik türünü, analoglaştırıyor.

Pikapların çalışma prensipleri basittir. Plağı koyar, iğneyi üzerine bırakır ve düğmeye basarız. Pikap içindeki çarklar plağın dönmesini sağlarken üzerindeki iğne de plağı deşifre ederek sese dönüştürür. Müziği bu şekilde tüketirken birçok DJ de sadece plakları kullanarak performans sergiler. Fakat bu mekanikleri değerlendirerek müzik üretmek apayrı bir boyut.

Müzisyen ve sanatçı Graham Dunning, bu alanda dikkat çekici ve ilham veren bir işe imza atıyor. Mekanik Tekno ismini verdiği çalışmasında tek bir pikap üzerine belirli boşluklarla birden fazla plak yerleştiriyor ve tek bir devir hızı üzerinde birden fazla araçla müzik üretiyor. Tekno müzik türünün temel kurallarını tamamen analog araçlarla yerine getiriyor. Üst katlara çıktıkça farklı bas tonları, yeni ritmler ve döngüler kazanan Mekanik Tekno, aynı devir üzerinde kısır döngü yaratıyor ve müziğin temel kurallarıyla oluşmasını sağlıyor.

Dunning’in üretim aşamalarını ve sesleri elde etme sürecini gösterdiği sunum videosu Mekanik Tekno’nun tüm detaylarını açıklıyor. Ve aynı zamanda Dunning, bu enstrümanı canlı performanslarında da kullanarak eşsiz sahne performansları sunuyor.



Görsel; Graham Dunning